Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: SERVICIUL DE NOAPTE (Continuare) Marţi, 30 Noiembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Daniela Coman, corespondent RRA în Franța

1 Februarie 2020
Vizualizari: 40924
Comentează add

Bruxellesul anunţă luni planul de negociere necesar stabilirii relațiilor ce vor exista în viitor între Uniune și Regatul Unit.

Planul de negociere al relațiilor UE - M. Britanie, post-Brexit

daniela-coman-corespondent-rra-in-franta

Foto: Arhivă.

A început epoca post-Brexit, un cuvânt nu cu adevărat definit pentru ceea ce va aduce pentru oameni, fie ei britanici sau europeni, perioada de după, cea de tranziție.

Se anunţă deja negocieri dificile pentru acordul ce va defini viitoarele relații dintre Uniunea Europeană și Marea Britanie.

Şefii instituțiilor europene spun că își doresc cel mai bun parteneriat posibil cu Regatul Unit, dar care să respecte interesele cetățenilor Uniunii.

Presa britanică scrie însă că pentru a pune presiune pe negocieri, premierul britanic vrea să impună verificări vamale complete pentru mărfurile europene.

De asemenea, pescarii francezi și-au văzut suspendat dreptul de a intra în apele Insulei Guernsey din Canalul Mânecii, pe care le folosesc des.

Până la o înțelegere finală în privința pescuitului, autoritățile de pe insulă urmează să elibereze permise individuale începând de săptămâna viitoare. Ce alte schimbări imediate sunt văzute la Bruxelles, ne spune corespondența noastră Daniela Coman:


Reporter: Ruptura dintre Uniunea Europeană și Marea Britanie s-a produs oficial în acte, în practică însă puține lucruri se vor schimba înainte de sfârșitul anului, cât durează perioada de tranziție.

Luni, negociatorului european Michel Barnier va anunța la Bruxelles planul său de negociere necesar stabilirii relațiilor ce vor exista în viitor între Uniune și Regatul Unit.

După cum s-au exprimat ieri președinții Parlamentului, Comisiei și Consiliului, europenii promit o negociere corectă, dar fermă.


Până să știm cum se vor înțelege, iată primele efecte ale Brexitului. Niciunul dintre cei 73 de eurodeputați britanici, aleși anul trecut în mai, nu va mai participa la lucrări începând de luni. 46 de mandate sunt rezervate pentru țările ce vor adera în viitor la Uniune, iar 27 redistribuite între celelalte state membre.

Ieri, eurodeputații britanici au defilat la Bruxelles acompaniați de muzica cimpoaielor, partizanii Brexitului fericiți că pleacă, cei pro-europeni triști și îngrijorați pentru viitorul țării lor. În calitate de cetățeni ai unei țări terțe, britanicii nu vor mai putea ocupa nici posturi de funcționar la Bruxelles.

Mulţi dintre ei și-au luat dublă cetățenie pentru aș putea păstra joburile. În schimb, Regatul Unit, al doilea contributor net al bugetului Uniunii Europene, după Germania, va continua să plătească până la sfârșitul perioadei de tranziție.


De astăzi flutură 27 de drapele în fața sediului Parlamentului European.

Steagul Marii Britanii, așa-numitul Union Jack, a fost îndepărtat dintre cele ale țărilor membre. În semn de rămas bun, însă, la inițiativa primarului Bruxelles-ului, celebra Grande Place din centrul capitalei Europei a fost luminată în culorile Regatului Unit.

Cu toate acestea, limba engleză rămâne principala limbă de comunicare la instituțiile europene, probabil încă mulți ani de acum înainte.


Etichete uebrexit 2020marea britaniebruxellesplantranzitie

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live