Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: M3 - MUZICA DE LA 3 Joi, 29 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Dragoş Ciocârlan, corespondent RRA în Israel

26 Ianuarie 2020
Vizualizari: 431
Comentează add

Plan de pace pentru Orientul Mijlociu

dragos-ciocarlan-corespondent-rra-in-israel

  Donald Trump. Foto: Arhivă.

Administraţia Trump are un plan de pace istoric pentru Orientul Mijlociu - sunt de părere cei doi lideri israelieni de la putere şi din opoziţie, care se pregătesc să meargă la Casa Albă pentru a le fi prezentat.
 
SUA au anunţat deja liniile economice ale planului, cu investiţii pe zece ani de 50 de miliarde de dolari, în teritoriile palestiniene şi în ţările arabe vecine.
 
Dezvăluirea componentei politice a întârziat însă, iar reacţia de până acum a palestinienilor lasă să se înţeleagă că planul Trump ar putea reanima conflictul în loc să-l rezolve.
 
Corespondentul RRA în Israel, Dragoş Ciocîrlan relatează:
 
Reporter: Premierul Benjamin Netanyahu şi rivalul său politic Beni Gantz, liderul formaţiunii Albastru-Alb, se vor întâlni separat cu preşedintele american, Donald Trump, deşi iniţial au fost invitaţi împreună.
 
Din considerente politice, Beni Gantz, în coordonare cu administraţia americană, a acceptat doar o invitaţie personală, în calitate de lider al celui mai mare partid din Israel.
 
Netanyahu consideră că acordul de pace propus de preşedintele american reprezintă o oportunitate unică în istorie. Beni Gantz l-a catalogat pe Donald Trump un veritabil prieten al Israelului şi a declarat că alianţa dintre cele două ţări nu a fost niciodată atât de puternică aşa cum este în prezent.
 
Conducerea palestiniană de la Ramallah a avertizat că planul de pace pentru Orientul Mijlociu, care urmează să fie prezentat marţi, va declanşa manifestaţii în masă în Cisiordania şi Fâşia Gaza. Conducerea palestiniană de la Ramallah se va întruni zilele următoare pentru a lua măsuri, în particular oprirea coordonării de securitate cu forţele israeliene.
 
Liderii palestinieni au îndemnat la o serie de manifestaţii de proporţii.
 
Secratrul general al OEP, Saeb Erekat, a declarat că orice tentativă sau dictat care ignoră ocupaţia va fi considerat în istorie ca frauda secolului.
 

Etichete plan de paceOrientul Mijlociu

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live