Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: CONTRACRONOMETRU Vineri, 01 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Carmen Gavrilă

22 Octombrie 2021
Vizualizari: 395
Comentează add

Piața energiei şi chestiunea statului de drept în Polonia au figurat ca teme la Consiliul European de la Bruxelles.

Piața energiei, statul de drept în Polonia, în atenția Consiliului European

carmen-gavrila

  Foto - arhivă

Realizator: Constanţa Comănici - Reuniți ieri la Bruxelles liderii europeni nu au reușit să ajungă la un consens în ceea ce privește gradul de intervenție pe piața energiei pentru ca prețurile să scadă. La insistențele Spaniei, consiliul din decembrie ar putea aborda din noua acest subiect. Până atunci statele membre pot aplica recomandările făcute de Comisiei, de la suspendarea plății facturilor la scăderea taxelor și acordarea de sprijin direct pentru consumatorii casnici și companii. Şefii de stat și de guvern au abordat și chestiunea statului de drept în Polonia.

Reporter: Carmen Gavrilă: Numele Poloniei a apărute în mai toate temele abordate de lideri europeni, de la statul de drept la energie. Cei mai mulți șefi de state și de guvern au spus că decizia recentă a Curții Constituționale poloneze de a nu mai recunoaște prevalența legislației europene în fața celei naționale reprezintă o amenințare serioasă la adresa fundamentelor Uniunii. Încă din start, Mateusz Morawiecki a spus că țara sa nu se va lăsa șantajată prin posibila suspendare a fondurilor de redresare pentru nerespectarea angajamentelor asumate de Polonia, dar a precizat că Varşovia vrea dialog.

Tot pentru dialog a pledat și cancelarul german, Angela Merkel, dar trebuie spus că și Curtea Constituțională germană a avut de-a lungul timpului abordări care puteau afecta prevalența legislației europene în fața celei naționale. 
Numele Polonia a apărut din nou și în discuția privind energia, în contextul în care Varșovia a propus renunțarea la țintele de mediu fixate la nivel european. Aici Polonia a găsit un aliat în Ungaria, care prin premierul Viktor Orbán a catalogat drept o utopie ambițiile ecologice europene.

Franța a readus în discuție trecerea clară a energiei nucleare în categoria celor curate, verzi, dar un consens este greu de obținut. 

Spania a venit cu propuneri mari la Bruxelles, de la cumpărarea în comun a gazelor până la reformarea modului în care sunt stabilite prețurile la electricitate în Europa, dar nu a obținut decât promisiunea ca tema energiei să fie posibil inclusă în agendă consiliului din decembrie. Până atunci statele membre pot aplica recentele recomandări ale Comisiei pentru protejarea celor vulnerabili și a companiilor.


Etichete (ii)consiliul europeanbruxellespoloniaenergie

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live