Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Probleme la zi (R) Vineri, 28 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Dan Vasiliu, corespondent RRA în Marea Britanie

22 Martie 2019
Vizualizari: 641
Comentează add

Numărul britanicilor care semnează o petiție pentru a anula Brexitul și a rămâne în Uniunea Europeană se apropie de 3 milioane.

Petiţie pentru anularea Brexitului, număr-record de semnături

dan-vasiliu-corespondent-rra-in-marea-britanie

FOTO: EPA/Agerpres.

Numărul britanicilor care semnează o petiție pentru a anula Brexitul și a rămâne în Uniunea Europeană se apropie de 3 milioane.

Petiția, adresată guvernului și parlamentului, a strâns în timp-record aceste semnături și i-a încurajat pe politicienii proeuropeni să ceară organizarea unui nou referendum. Premierul Theresa May, care a obținut ieri o amânare de la Uniunea Europeană pentru a convinge parlamentul să aprobe acordul pentru Brexit, consideră însă că repetarea consultării populare ar reprezenta un eșec al democrației.


Corespondenţă din Londra - Reporter: Dan Vasiliu - Comisia pentru petiții din parlament a anunțat că rata de strângere a semnăturilor este cea mai mare care a fost vreodată experimentată, motiv pentru care serverul care găzduiește pagina de internet respectivă s-a blocat de mai multe ori în ultimele 24 de ore. La un moment dat - au precizat membrii comisiei -, pe site se înregistrau aproape 2.000 de semnături pe minut, zonele cu cei mai mulți semnatari fiind Bristol, Edinburgh, Manchester, Oxford și Londra.


Întrebată de această petiție și de numărul mare de semnatari, premierul Theresa May a răspuns:


Theresa May: Nu cred că ar trebui să revocăm Articolul 50, pentru simplul motiv că le-am oferit oamenilor posibilitatea de a alege între a ieși sau a rămâne în Uniunea Europeană și majoritatea a ales să iasă.


Reporter: Despre numărul mare de semnatari ai petiției a fost întrebată și lidera conservatorilor din camera comunelor, Andrea Leadsom, care a spus că petiția va fi băgată în seamă abia după ce va depăși 17,4 milioane de semnături - aluzie la numărul de voturi exprimate la referendum în favoarea ieșirii din blocul comunitar.


În ciuda numărului mare de semnături, aceasta nu este încă cea mai populară petiție înregistrată vreodată: în 2016, o petiție pentru un al doilea referendum a atras peste patru milioane de semnături și a fost dezbătută în Camera Comunelor. Dar mii de semnături au fost respinse atunci, după ce s-a constatat că fuseseră generate de programe automate.


Etichete Petiţie pentru anularea Brexituluimarea britaniebrexittheresa may

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live