Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ÎNTRE PRIETENI Joi, 13 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Mihaela Enache

18 Octombrie 2011
Vizualizari: 1694
Comentează add

Sumele primite de primării din rezerva de stat a României sunt cuprinse între 5 şi 130.000 de lei, conform listei publicate în Monitorul Oficial.

Peste o mie de primării au primit fonduri din rezerva de stat

mihaela-enache

O mie treizeci şi cinci de primării din România au primit fonduri din rezerva de stat, conform listei publicate în Monitorul Oficial, deşi la şedinţa de guvern de săptămâna trecută, când s-a decis acest lucru, se vorbea doar de aproximativ 300 de primării.

O comună din Satul Mare şi alte cinci din Călăraşi se situeaza la coada clasamentului, în funcţie de sumele alocate.

Primarul unei dintre ele, Nicolae Râşnoveanu, de la Roseţi, a fost foarte surprins că i s-au alocat doar 5000 de lei, întrucât solicitările "au fost mult mai mari", spune el.

Doar pentru salariile care trebuie plătite până la sfârşitul anului ar mai fi nevoie de 200.000 de lei, întrucât banii alocaţi de la buget la începutul anului au ajuns la Roseţi doar pentru primele cinci luni în ceea ce priveşte salariile, asta în afară de investiţiile începute sau programate.

Nicolae Râşnoveanu nu plasează însă printre principalele motive faptul că el şi cei patru colegi de judeţ, care au primit aceeaşi sumă, sunt din partide aflate în opoziţie.  

"Nu ştiu. N-aş vrea să spun treaba asta, cu toate că asta e metoda, dar eu n-aş vrea s-o văd aşa. Eu am impresia că cineva, pe faţa pământului, nu mai gândeşte cum trebuie. Nici nu ştii ce să faci. Nu mi-am făcut probleme, eu ştiu, dacă îmi dădea 200.000 de lei, cât îmi face probleme acel 5000 de lei şi unde să-i bag. Dar asta e viaţa. E o vorbă românească: de la o oaie râioasă, te mulţumeşti şi cu un smoc de lână şi cu asta basta", a declarat Nicolae Râşnoveanu.  

La celălalt capăt al clasamentului, în funcţie de sumele alocate, se situează primăria Piatra Neamţ, spre care au fost direcţionaţi un milion o sută de mii de lei.

Suma este însă şi aici insuficientă, spune administratorul public, Bogdan Puşcaşu, city manager al oraşului, întrucât municipalitatea a intrat în cercul vicios al creanţelor nerecuperate care generează datorii.

Statul nu face decât să acopere din arieratele pe care le are către bugetul local, explică Bogdan Puşcaşu.

"Suma poate că este cea mai mare din cele alocate, însă eu am cerut mai mult. Vorbim de bani pe care nu i-am primit în anii anteriori de la diversele ministere, cum sunt repartizaţi pe linie bugetară. De exemplu, ajutoare băneşti acordate populaţiei în scopul încălzirii locuinţelor şi alte sume. Noi am acumulat aceste datorii care erau în sarcina guvernului. Neplătind ei, a trebuit să plătim noi. Am plătit atât cât am putut. Primăria are datorii mai mari la EON şi sunt de ordinul zecilor de milioane de lei", a declarat Bogdan Puşcaşu. 

Deşi numărul primăriilor care primesc fonduri suplimentare după recenta hotărâre de guvern este mare, 1035, doar 41 dintre ele primesc sume ceva mai consistente.

În afară de Piatra Neamţ, Călăraşiul, cu 900.000 de lei şi Huedinul, cu 600.000 de lei.

Apoi, alte 38, cu alocări de cel puţin 300.000 de lei. 550.000 merg la Primăria Târgu-Mureş, căreia i s-au mai alocat în vară, prin hotărâre de guvern, 1.300.000 de lei.

Primarul localităţii, Dorin Floarea, a fost deranjat de faptul că i-au fost solicitate detalii cu privire la faptul că municipiul a fost din nou inclus pe lista suplimentărilor de fonduri şi a respins un dialog înregistrat pe această temă.

Acesta consideră la rândul său, că sumele sunt insuficiente pentru proiectele de amploare aflate în derulare.


Etichete fonduriprimăriebugetguvernarierate

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live