Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Matinal Miercuri, 25 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Răzvan Stancu

19 Martie 2012
Vizualizari: 1853
Comentează add

În urma igenizărilor terenurilor agricole, în doar două zile s-au înregistrat aproximativ 930 de incendii în ţară, potrivit Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă.

Peste nouă sute de incendii de vegetaţie în România

razvan-stancu

Peste 900 de incendii de vegetaţie în România. Foto: Agerpres Arhivă.

În ultimele zile în România au fost înregistrate sute de focuri de vegetaţie uscată.

Potrivit autorităţilor, marea majoritate a acestor focuri au scăpat de sub control şi s-au întins pe suprafeţe mari pentru că acestea au fost nesupravegheate.
 
În general focul de vegetaţie uscată este pus de către proprietarii de terenuri pentru a pregăti supraveţele agricole pentru arat.

Până luni s-au înregistrat incendii de vegetaţie uscată pe aproape 2000 de hectare, potrivit corespondenţilor Radio România Actualităţi.

Cea mai gravă situaţie s-a înregistrat în judeţul Alba, unde două persoane în vârstă şi-au pierdut viaţa, informează corespondentul Radio România Actualităţi , Dorin Corpade.

În doar două zile, sâmbătă şi duminică, în judeţul Hunedoara pompierii au intervenit pentru lichidarea a 131 de arderi de vegetaţie uscată.

Suprafaţa totală afectată de aceste incendii este de peste 1.000 de hectare, dintre care 270 de hectare au fost litieră de pădure.

Potrivit corespondentului Radio România Actualităţi, Filioreanu Florin, de cel puţin zece zile, pompierii din Bacău au fost chemaţi să stingă trei incendii provocate de cetăţenii care au vrut să-şi curete mai repede ogoarele.

Potrivit ISUJ Bacău, "din luna ianuarie a acestui an şi până în prezent, la nivelul zonei de competenţă a ISUJ Bacău, au fost înregistrate 151 arderi necontrolate, fiind aplicate 18 sancţiuni în cuantum de 15.500 lei. Principala împrejurare în care s-au produs arderile necontrolate a fost focul deschis în spaţii deschise”.

Pompierii din Bacău au realizat şi un top al localităţilor în care au efectuat cele mai multe intervenţii pentru incendiile de vegetaţie.

În acest top al pompierilor Onestiul este pe locul I cu 28 de evenimente, urmat de Bacău cu 25, Letea Veche cu 8, Târgu Ocna 6 şi Scorţeni şi Secuieni cu 5.

Potrivit corespondentului Radio România Actualităţi, Mario Balint, în intervalul 16-19 martie, pe teritoriul judeţului Caraş-Severin au fost semnalate 88 de arderi la vegetaţie uscată, reprezentând 30 la sută din cele 303 focuri la vegetaţie înregistrate în 2011.

În total, la sfârşitul săptămânii trecute, au fost afectate de aceste arderi aproape 670 hectare de teren şi au fost puse în pericol mai multe sălaşe, clăi de fân şi alte bunuri.

Cea mai mare suprafaţă afectată a fost de 80 ha, pe raza localităţii Divici, în urma unui incendiu izbucnit în apropierea DN 57A, iar cele mai multe arderi au avut loc pe teritoriul municipiului Reşiţa (16).

Vedeţi aici care este situaţia pagubelor provocate de incendiile de vegetaţie în mai multe judeţe din ţară.

Primăvara se înregistrează cele mai multe incendii

În ultimele două zile s-au înregistrat în România peste 930 de incendii de vegetaţie uscată în urma acţiunilor de igienizare a terenurilor agricole, grădinilor şi curţilor de vegetaţia uscată şi resturi menajere, potrivit unui comunicat al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă.

O persoană a murit duminică în urma unui incendiu provocat în propria gospodărie din judeţul Gorj.

"Numai în ultimele două zile s-au produs 932 de arderi necontrolate, cele mai multe incendii înregistrându-se în judeţele Hunedoara, Bihor şi Argeş. Un bărbat de 63 de ani din satul Ştucani, comuna Slivileşti, judeţul Gorj, a decedat duminică în urma incendiului declanşat în propria gospodărie, din cauza nesupravegherii focului făcut pentru igienizare", se arată în comunicatul ISU.

Potrivit ISU, statistica incendiilor din ultimii ani arată că în perioada de primăvară, odată cu creşterea temperaturilor în România se înregistrează cel mai mare număr de arderi necontrolate ca urmare a acţiunilor de igienizare a terenurilor agricole, grădinilor şi curţilor de vegetaţia uscată şi resturile menajere, cu riscul extinderii la fondul forestier.


Comunicatul ISU

Cetăţenii ard resturile menajere ori vegetaţia uscată, fără a asigura supravegherea, în lipsa măsurilor de apărare împotriva incendiilor, în condiţii de vânt ceea ce conduce la propagarea rapidă a focului la gospodării şi anexele acestora, înregistrându-se pagube importante, pierderi de vieţi omeneşti şi afectarea mediului înconjurător, se mai arată în comunicat.

Pentru evitarea unor astfel de evenimente, IGSU recomandă respectarea măsurilor de apărare împotriva incendiilor specifice utilizării focului deschis, amintind că utilizarea focului deschis pe timp de vânt este interzisă, iar prepararea hranei prin utilizarea focului deschis în zonele de agrement şi în gospodăriile populaţiei se face numai în locuri special amenajate, în condiţii şi la distanţe care să nu permită propagarea focului la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii sau alte vecinătăţi.

Arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile se face numai în locuri special amenajate ori pe terenuri pregătite, cu luarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, asigurându-se supravegherea permanentă a arderii, precum şi stingerea jarului după terminarea activităţii;

La nivelul localităţilor, Consiliul Local emite dispoziţie privind reglementarea lucrului cu foc deschis, astfel orice cetăţean este obligat să obţină permis de lucru cu foc (valabil o singură zi) în care se vor specifica condiţiile care trebuie respectate în funcţie de caracteristicile terenului (vecinătăţi, distanţe, asigurarea mijloacelor tehnice adecvate pentru stingerea incendiului, modul de anunţare a serviciului voluntar pentru situaţii de urgenţă din localitate).


Etichete incendiiISUvegetaţie

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live