Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Mii de hectare au fost distruse de incendiile de vegetaţie

În România incendiile nesupravegheate de vegetaţie uscată au luat viaţa a două persoane şi au mistuit mii de hectare.

Mii de hectare au fost distruse de incendiile de vegetaţie
Foto Arhivă.

Articol de Ionuţ Dragu, 19 Martie 2012, 12:58

Potrivit corespondentului Radio România Actualităţi, Florin Filioreanu, de cel puţin zece zile, pompierii din Bacău au fost chemaţi să stingă trei incendii provocate de cetăţenii care au vrut să-şi curete mai repede ogoarele.

Potrivit ISUJ Bacău, "din luna ianuarie a acestui an şi până în prezent, la nivelul zonei de competenţă a ISUJ Bacău, au fost înregistrate 151 arderi necontrolate, fiind aplicate 18 sancţiuni în cuantum de 15.500 lei. Principala împrejurare în care s-au produs arderile necontrolate a fost focul deschis în spaţii deschise”.

Pompierii din Bacău au realizat şi un top al localităţilor în care au efectuat cele mai multe intervenţii pentru incendiile de vegetaţie.

În acest top al pompierilor Oneştiul este pe locul I cu 28 de evenimente, urmat de Bacău cu 25, Letea Veche cu 8, Târgu Ocna 6 şi Scorţeni şi Secuieni cu 5.

Pe teritoriul judeţului Caraş-Severin, potrivit corespondentului Radio România Actualităţi, Mario Balint, în intervalul 16-19 martie, au fost semnalate 88 de arderi la vegetaţie uscată, reprezentând 30 la sută din cele 303 focuri la vegetaţie înregistrate în 2011.

Cea mai mare suprafaţă afectată a fost de 80 ha, pe raza localităţii Divici, în urma unui incendiu izbucnit în apropierea DN 57A, iar cele mai multe arderi au avut loc pe teritoriul municipiului Reşiţa (16).

JudeţSuprafeţe incendiate (aproximativ)
Hunedoara1000 de hectare
Caraş-Severin670 de hectare
Suceava10 hectare
Olt12 hectare

(Situaţia din 19 martie 2011, ora 17)

Potrivit corespondentului Radio România Actualităţi, Dorin Corpade, în judeţul Hunedoara, doar în două zile, sâmbătă, respectiv, duminică, pompierii au intervenit pentru lichidarea a 131 de arderi de vegetaţie uscată.

Suprafaţa totală afectată de aceste incendii este de peste 1.000 de hectare, dintre care 270 de hectare au fost litieră de pădure.

Cele mai multe incendii au fost semnalate în zonele de intervenţie ale detaşamentelor din Deva, Hunedoara, Orăştie, Brad şi Ilia.

În comuna Şoimuş, incendiile de vegetaţie uscată s-au propagat şi la două cabane din lemn, situate într-un camping din localitate şi la un şopron în care se aflau opt cuşti cu 12 iepuri.

Incendiile de vegetaţie uscată, scăpate de sub control, ca urmare a unor lucrări de igienizare a terenurilor, se manifestă de mai multă vreme în judeţul Hunedoara.

Ca atare, de la începutul acestei luni, pompierii hunedoreni au intervenit pentru lichidarea a 348 de incendii de vegetaţie uscată.

Pentru descurajarea fenomenului de folosire a focului deschis în scopul igienizării terenurilor, în judeţul Hunedoara se vor organiza patrule mixte formate din pompieri, reprezentanţi ai ocoalelor silvice şi ai primăriilor, care vor aplica sancţiuni cuprinse între 1.000 şi 2.500 de lei fermierilor care utilizează acest procedeu.

--fb1

Patrulele vor acţiona în zona localităţilor Deva, Hunedoara, Orăştie, Petroşani, Brad, Geoagiu, Orăştioara, Ilia, Dobra, Râu de Mori şi Baru.

În plus, conform protocolului încheiat între Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, Garda de Mediu şi Agenţia de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură, se va realiza identificarea corectă a locaţiei unde a avut loc arderea vegetaţiei uscate de pe mirişti sau păşuni prin intermediul unei aplicaţii care generează informaţii colectate prin satelit.

Prin intermediul acestei tehnici de ultimă generaţie poate fi identificat cu uşurinţă şi proprietarul terenului pe care s-a produs arderea.

În aceste condiţii, APIA poate suspenda acordarea subvenţiilor destinate igienizării terenurilor chiar dacă fermierii folosesc focul deschis pentru curăţarea terenurilor după obţinerea permisului de lucru cu foc.

Incendii de vegetaţie soldate cu victime

Potrivit corespondentului Radio România Actualităţi, Dorin Corpade în ultimele 48 de ore, în judeţul Alba, pe lângă zecile de incendii de vegetaţie, s-au semnalat şi două victime ale acestora.

În localitatea Totoi, o femeie în vărstă de 80 de ani a luat foc în timp ce încerca să ardă un morman de uscături din grădină, decedând din cauză că nu s-a putut feri din calea focului, ea deplasându-se greoi, cu ajutorul cârjelor.

Un alt deces din cauza incendierii vegetaţiei uscate s-a semnalat în satul Limba din comuna Ciugud, unde un corpul unui bărbat de 67 de ani a fost găsit carbonizat.

Din primele cercetări se pare că persoana respectivă a dat foc vegetaţiei uscate, scăpând focul de sub control. Încercând să stingă incendiul de unul singur a fost cuprins şi el de flăcări fiind carbonizat.

Mai mult pompierii spun că resturile vegetale, gunoaiele, deşeurile şi miriştile pot fi incendiate doar pe baza unui permis eliberat de serviciul voluntar pentru situaţii de urgenţe, vizat de primar, şi să se execute doar în locuri special amenajate.

Cine ignoră obţinerea aprobării de la autorităţile locale şi declansează un incendiu fără să ia şi măsurile minime de impiedicare a propagării focului la vecinatăţi, riscă amenzi cuprinse între 1.000 şi 2.500 de lei.

Incendierea vegetaţiei uscate, doar pe timp de zi, după obţinerea unui permis

Potrivit corespodentului Radio România Actualităţi, Laura Stoican, în judeţul Olt, primele zile cu temperaturi de primăvară au adus mai multe incendii de vegetaţie uscată care au mistuit zeci de hectare de mirişti pentru stingerea cărora au intervenit pompierii din cadrul ISU Olt.

Purtătorul de cuvânt al ISU Olt, Alin Băsăşteanu, a spus că, pompierii au intervenit în mai

multe puncte din judeţ pentru stingerea incendiilor de vegetaţie uscată, izbucnite din cauza

focului aprins şi lăsat nesupravegheat.

Pompierii militari s-au luptat ore în şir cu flăcările, reuşind în final să stingă incendiile.

În ultimele zile, s-au făcut scrum zeci de hectare de mirişti, din care două hectare de mirişte

la Slatina, alte cinci hectare în comuna Milcov şi peste cinci hectare în comuna Slătioara.

Pompierii spun că, aceasta este dovada faptului că cetăţenii nu vor să înteleagă că incendierea vegetaţiei uscate se poate face, legal, doar pe timp de zi, după obţinerea permisului de lucru cu focul şi după ce a fost anunţat Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă din localitate.

Permisul de lucru cu focul se eliberează de edilul localităţii pe raza căreia se află terenul, de

către şeful Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă din localitate sau o altă persoană

desemnată în acest sens.

Reprezentanţii ISU Olt sunt îngrijoraţi de creşterea considerabilă a numărului acestor incendii din cauza temperaturilor ridicate, care le vor permite cetăţenilor să înceapă curăţarea miriştilor şi terenurilor de vegetaţie uscată.

Pompierii din Olt au intervenit, anul trecut, pentru stingerea a 357 de incendii de vegetaţie uscată, acest lucru însemnând aproape o intervenţie pe zi la arderi necontrolate.

Focurile de vegetaţie uscată, provocate în general de proprietarii terenurilor

Potrivit Corespondentului Radio România Actualităţi, Ioan Suciu, zeci de intervenţii au avut specialiştii Inspectoratului pentru Situaţiii de Urgenţă Arad pentru a limita pagubele şi implicit a preveni extinderea flăcărilor ca urmare a incendiilor de mirişti în judeţul Arad.

Nu există zi ca astfel de intervenţii să nu aibă loc la Arad.

În multe din cazuri arderea vegetaţiei uscate este o practică des întâlnită în partea de vest a ţării.

În general focul este pus de către proprietarii de terenuri pentru ca acestea să fie curăţate astfel mult mai facil.

Reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă alocă pentru acest tip de intervenţii mijloace umane şi materiale semnificative care astfel sunt irosite în mod nepractic.

Anchetele din acest punct de vedere se desfăşoara cu dificultate la nivelul judeţului Arad pentru că fapta piromanilor este greu de demonstrat.

Incendiile nesupravegheate ameninţă pădurile

Potrivit corespondentului Radio România Actualităţi, Ana-Maria Cîrstea, şi la nivelul judeţului Vâlcea, pompierii se confruntă cu valuri de incendii care ameninţă fie pădurile, fie miriştile.

Aşa se face că în decursul ultimelor zile pompierii au fost chemaţi de acasă pentru a face faţă incendiilor.

Astfel de intervenţii au avut loc la incendiile de vegetaţie uscată la Brezoi, Copaceni, Horezu şi Voineasa.

Reprezentanţii ISU Vâlcea susţin că "au fost chemaţi pentru a nu se extinde focurile în pădurile din zonele respective. S-a ajuns la atât de multe incendii pentru că oamenii au ieşit să cureţe terenurile pe care le-au lăsat nesupravegheate".

Potrivit corespondentului Radio România Actualităţi, Mihaela Buculei, zece hectare de vegetaţie şi 200 de metri pătraţi din litiera pădurii au ars la sfârşitul săptămânii pe un teren aparţinând Ocolului Silvic Pătrăuţi.

Incendiul a fost anunţat prin 112, iar la sosirea pompierilor la faţa locului ardea vegetaţia uscată pe o suprafaţă de aproximativ trei hectare, vântul puternic favorizând extinderea flăcărilor către fondul forestier, aflat în imediata apropiere.

Grupa operativă a ISU Suceava şi Detaşamentul de Pompieri Suceava împreună cu lucrători ai Jandarmeriei, Poliţiei, Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Suceava şi ai Direcţiei Silvice Suceava, au intervenit pentru localizarea şi lichidarea incendiului izbucnit la vegetaţia uscată.

Din primele cercetări, a reieşit că incendiul a izbucnit din cauza folosirii intenţionate a sursei de aprindere pentru a genera incendiul.

Horia Constantinescu renunţă la funcţia de preşedinte ANPC
România 28 Martie 2024, 10:02

Horia Constantinescu renunţă la funcţia de preşedinte ANPC

Horia Constatinescu precizează că demisionează pentru a-şi dedica timpul campaniei electorale şi noului proiect politic.

Horia Constantinescu renunţă la funcţia de preşedinte ANPC
Agenția Națională de Presă AGERPRES a sărbătorit 135 de ani de existență printr-o conferință dedicată provocărilor digitale în jurnalismul contemporan
România 28 Martie 2024, 09:29

Agenția Națională de Presă AGERPRES a sărbătorit 135 de ani de existență printr-o conferință dedicată provocărilor digitale în jurnalismul contemporan

Evenimentul a avut loc miercuri, 27 martie, la Biblioteca Centrală Universitară "Carol I" din București. Claudia...

Agenția Națională de Presă AGERPRES a sărbătorit 135 de ani de existență printr-o conferință dedicată provocărilor digitale în jurnalismul contemporan
Arderile ilegale de deșeuri „vor fi stopate abia odată cu înăsprirea legii”
România 28 Martie 2024, 09:20

Arderile ilegale de deșeuri „vor fi stopate abia odată cu înăsprirea legii”

"Apel matinal" - Invitat: Andrei Corlan, comisar general al Gărzii Naționale de Mediu.

Arderile ilegale de deșeuri „vor fi stopate abia odată cu înăsprirea legii”
Parchetul European face investigaţii în România în legătură cu achiziţionarea frauduloasă de remorchere
România 28 Martie 2024, 08:08

Parchetul European face investigaţii în România în legătură cu achiziţionarea frauduloasă de remorchere

Parchetul European face investigaţii în România în legătură cu achiziţionarea frauduloasă de remorchere,...

Parchetul European face investigaţii în România în legătură cu achiziţionarea frauduloasă de remorchere
România 28 Martie 2024, 08:02

Românii vor putea achita curând facturi cu cardul direct la poștaș

Românii vor putea achita curând facturi cu cardul direct la poștaș. În acest scop, Poșta Română a...

Românii vor putea achita curând facturi cu cardul direct la poștaș
Artistul Victor Rebengiuc a primit titlul de "Cetățean de onoare al orașului" Ploieşti
România 28 Martie 2024, 07:41

Artistul Victor Rebengiuc a primit titlul de "Cetățean de onoare al orașului" Ploieşti

Autorităţile locale din Ploiești au acordat miercuri, 27 martie, de Ziua Mondială a Teatrului, titlul de "Cetățean de...

Artistul Victor Rebengiuc a primit titlul de "Cetățean de onoare al orașului" Ploieşti
Operațiuni de căutare-salvare a unei persoane în râul Olt, în zona barajului Gura Lotrului 
România 27 Martie 2024, 20:33

Operațiuni de căutare-salvare a unei persoane în râul Olt, în zona barajului Gura Lotrului 

Pompierii militari și echipa de scafandri de căutare-salvare a ISU Vâlcea, se retrag deocamdată la bază având în vedere că...

Operațiuni de căutare-salvare a unei persoane în râul Olt, în zona barajului Gura Lotrului 
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice vânzarea către minori a ţigărilor electronice și a altor articole
România 27 Martie 2024, 19:17

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice vânzarea către minori a ţigărilor electronice și a altor articole

Operatorii economici vor fi sancţionaţi cu amenzi de până la 100.000 lei, în funcţie de gravitatea faptei.

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice vânzarea către minori a ţigărilor electronice și a altor articole