Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Peste jumătate din biocapacitatea planetei, utilizată pentru hrana omenirii

Omenirea a consumat deja tot ce poate să producă planeta noastră într-un an, fără să-şi epuizeze resursele.

Peste jumătate din biocapacitatea planetei, utilizată pentru hrana omenirii

Articol de Florin Lepădatu, 28 Iulie 2022, 15:01

Omenirea a consumat până joi tot ce poate să producă planeta noastră într-un an fără să îşi epuizeze resursele şi va trăi pentru restul anului 2022 "pe datorie", au avertizat ONG-urile Global Footprint Network şi WWF, informează France Presse.

Astfel, ar fi nevoie de 1,75 de planete precum Terra pentru a acoperi nevoile populaţiei mondiale într-o manieră durabilă, potrivit acestui indicator creat de oamenii de ştiinţă la începutul anilor 1990 şi care, de atunci, s-a agravat în mod constant.

Această dată corespunde celei la care "omenirea a consumat tot ceea ce ecosistemele pot să regenereze într-un an", au precizat cele două ONG-uri.

"În cele 156 de zile care au mai rămas (până la sfârşitul anului - n.r.), consumul nostru de resurse regenerabile va consta în epuizarea capitalului natural al planetei", a precizat Laetitia Mailhes de la Global Footprint Network într-o conferinţă de presă.

Calculul nu a ţinut însă cont de nevoile celorlalte specii care trăiesc pe Terra.

"Trebuie să lăsăm şi spaţii libere pentru animalele sălbatice", a adăugat ea.

"Depăşirea" resurselor se produce atunci când presiunea umană este mai mare decât capacităţile de regenerare ale ecosistemelor naturale.

Decalajul, potrivit ONG-ului Global Footprint Network, care monitorizează acest indicator, a crescut fără încetare în ultimii 50 de ani: 29 decembrie în 1970, 4 noiembrie în 1980, 11 octombrie în 1990, 23 septembrie în 2000 şi 7 august în 2010.

În 2020, această dată a fost amânată cu trei săptămâni sub efectul lockdownurilor decretate din cauza pandemiei de COVID-19, înainte de a reveni în 2021 la nivelurile sale din ultimii ani.

Această amprentă ecologică se calculează pe baza a şase categorii diferite, "culturile, păşunile, spaţiile forestiere necesare pentru produsele forestiere, zonele de pescuit, spaţiile construite şi spaţiile forestiere necesare pentru absorbirea carbonului emis prin arderea de combustibili fosili", şi este în mod intim legată de obiceiurile de consum, mai ales de cele din ţările bogate.

De exemplu, dacă toţi oamenii de pe Terra ar trăi precum francezii, ziua "depăşirii" resurselor regenerabile ar fi fost înregistrată încă şi mai devreme, pe 5 mai 2022.

"Sistemul nostru alimentar şi-a pierdut raţiunea, cu un consum excesiv al resurselor naturale, fără să răspundă nevoilor de luptă împotriva sărăciei pe de-o parte şi împotriva unei epidemii de obezitate, pe de altă parte", a declarat Pierre Cannet, de la WWF France, conform AGERPRES.

"Amprenta ecologică a alimentaţiei este considerabilă: producţia de hrană mobilizează toate categoriile de amprente, în special culturile (necesare pentru alimentaţia umană şi animală) şi carbonul (agricultura este un sector considerat un mare emiţător de gaze cu efect de seră)", au detaliat specialiştii de la cele două ONG-uri.

"În total, mai mult de jumătate din biocapacitatea planetei (55%) este utilizată pentru a hrăni omenirea", au adăugat ei.

Mai exact, "o mare parte din produsele alimentare şi din materiile prime sunt utilizate pentru hrănirea animalelor crescute pentru consum", a precizat Pierre Cannet.

În cazul Uniunii Europene, '63% din terenurile arabile (...) sunt direct asociate cu producţia animală', a adăugat el.

Or, agricultura contribuie la despăduriri, la schimbările climatice prin emiterea de gaze cu efect de seră, la pierderea biodiversităţii şi la degradarea ecosistemelor, folosind o parte importantă din resursa de apă dulce de pe Terra, au reamintit cele două ONG-uri.

Bazându-se pe recomandările oamenilor de ştiinţă, WWF şi Global Footprint Network pledează pentru o scădere a consumului de carne în ţările bogate.

"Dacă putem să reducem consumul de carne la jumătate, am putea să amânăm 'data depăşirii' cu 17 zile", a precizat Laetitia Mailhes.

"Limitarea risipei alimentare ne-ar permite să amânăm această dată cu 13 zile, iar acest lucru nu este deloc neglijabil", a adăugat ea, în contextul în care o treime din hrană este irosită la nivel mondial.

Cod portocaliu de caniculă în peste jumătate din ţară, inclusiv capitala, vineri şi sâmbătă
Life & Style 03 Iulie 2025, 15:03

Cod portocaliu de caniculă în peste jumătate din ţară, inclusiv capitala, vineri şi sâmbătă

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, joi, o avertizare Cod portocaliu de caniculă şi disconfort termic accentuat,...

Cod portocaliu de caniculă în peste jumătate din ţară, inclusiv capitala, vineri şi sâmbătă
Caniculă joi, în vest şi sud, după care și în restul țării
Life & Style 02 Iulie 2025, 14:56

Caniculă joi, în vest şi sud, după care și în restul țării

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o atenţionare Cod galben de caniculă şi disconfort termic, valabilă pe...

Caniculă joi, în vest şi sud, după care și în restul țării
Temperaturi ridicate fără predecent în multe ţări europene
Life & Style 01 Iulie 2025, 18:25

Temperaturi ridicate fără predecent în multe ţări europene

Serviciul meteorologic din Spania a transmis că în ţară s-a înregistrat cea mai călduroasă lună iunie de la începutul...

Temperaturi ridicate fără predecent în multe ţări europene
Mihai Leu se află în continuare în stare generală gravă
Life & Style 01 Iulie 2025, 15:55

Mihai Leu se află în continuare în stare generală gravă

Fostul campion mondial de box Mihai Leu se află în continuare în stare generală gravă la terapie intensivă, la Institutul...

Mihai Leu se află în continuare în stare generală gravă
Numărul vizitatorilor la muzee şi cinematografe, în scădere
Life & Style 01 Iulie 2025, 11:52

Numărul vizitatorilor la muzee şi cinematografe, în scădere

Numărul vizitatorilor la muzee şi cinematografe a scăzut în România în anul 2024 faţă de anul anterior, potrivit datelor INS.

Numărul vizitatorilor la muzee şi cinematografe, în scădere
Un bărbat a murit, iar soţia şi mama acestuia sunt în stare gravă după ce au consumat ciuperci
Life & Style 30 Iunie 2025, 21:12

Un bărbat a murit, iar soţia şi mama acestuia sunt în stare gravă după ce au consumat ciuperci

Potrivit specialiştilor, consumatorii trebuie să fie atenţi, pentru că există multe mutaţii ale ciupercilor, care chiar dacă...

Un bărbat a murit, iar soţia şi mama acestuia sunt în stare gravă după ce au consumat ciuperci
Ploi şi instabilitate în jumătatea de nord şi caniculă în jumătatea de sud a ţării
Life & Style 27 Iunie 2025, 07:27

Ploi şi instabilitate în jumătatea de nord şi caniculă în jumătatea de sud a ţării

Va fi o zi marcată de ploi şi instabilitate în special în jumătatea de nord şi de caniculă în jumătatea de sud a ţării.

Ploi şi instabilitate în jumătatea de nord şi caniculă în jumătatea de sud a ţării
Caniculă şi disconfort termic accentuat în 12 judeţe şi Bucureşti
Life & Style 26 Iunie 2025, 07:55

Caniculă şi disconfort termic accentuat în 12 judeţe şi Bucureşti

Capitala şi 12 judeţe din sudul şi vestul ţării se vor afla joi sub avertizare Cod portocaliu de caniculă şi disconfort...

Caniculă şi disconfort termic accentuat în 12 judeţe şi Bucureşti