Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: MATINALII ... DE WEEK-END (Continuare) Sâmbătă, 18 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Sergiu Şteţ

12 Februarie 2019
Vizualizari: 410
Comentează add

Cele mai multe parohii care au aderat la noua biserică ucraineană sunt în vestul și centrul Ucrainei.

Peste 300 de parohii subordonate Moscovei trec la B. Ortodoxă Ucraineană

sergiu-stet

 Biserica Sf. Andrei din Kiev, Ucraina.            Foto: commons.wikimedia.org/wiki/File:Церква_Андріївська_03.jpg.

Peste 300 de parohii ucrainene aparţinând Patriarhiei Moscovei au aderat deja la noua Biserică Ortodoxă a Ucrainei, înfiinţată la începutul acestui an, în urma unei decizii a Patriarhiei Ecumenenice de Constantinopol.

Cele mai multe parohii care au aderat la noua biserică ucraineană sunt în vestul și centrul Ucrainei, în timp ce în nord abia acum se înregistrează o etapă mai activă a intrării parohiilor subordonate Moscovei în cadrul noii Biserici Ortodoxe a Ucrainei.

Parohiile din sudul şi din regiunea Kiev, de asemenea, au început să adere la noua biserică, în timp ce în estul Ucrainei procesul este mult mai lent, deși există deja unele decizii luate în acest sens în regiunea Harkiv.

Cele mai multe treceri ale parohiilor în subordinea Patriarhiei Kievului sunt înregistrate în regiunile Vinniţa, Volin, Hmelniţk, Jitomir, Rivne și Lviv. În regiunea Lviv, de exemplu, într-unul dintre raioane, toate parohiile subordonate Moscovei au trecut deja în subordinea Patriarhiei Kievului.

Patriarhul ecumenic Bartolomeu I al Constantinopolului și-a pus semnătura pe documentul care asigură independenţa Bisericii Ortodoxe a Ucrainei pe data de 5 ianuarie 2019, marcând, astfel, o despărţire istorică a Kievului de Patriarhia Moscovei.

Bartolomeu a semnat decretul de autocefalie în prezenţa preşedintelui ucrainean, Petro Poroşenko, şi a conducătorului noii biserici independente ucrainene, mitropolitul Epifanie (39 de ani).


Etichete UcrainaTomosPatriarhiaMoscovaecumenicautocefalkievHarkivPetro PoroşenkoEpifanie

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live