Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: SUCCESELE MUZICII ROMÂNEŞTI Sâmbătă, 28 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Carmen Gavrilă

29 Aprilie 2021
Vizualizari: 386
Comentează add

Parlamentul European a adoptat cu 540 de voturi pentru « Certificatul Uniunii Europene pentru COVID-19», adica o formula de certificat verde de calatorie.

PE: Certificatul Uniunii Europene pentru Covid-19

carmen-gavrila

 Parlamentul European în plen. Foto: http://audiovisual.europarl.europa.eu

Parlamentul European a adoptat cu 540 de voturi pentru « Certificatul Uniunii Europene pentru COVID-19», adica o formula de certificat verde de calatorie, cu un alt nume decat cel dat de Comisia Europeana.

Acesta ofera mai multa libertate de miscare in pandemie decat ar fi dorit statele membre, ceea ce anunta negocieri interinstitutionale dificile in perioada urmatoare. In formula adoptata de Parlament, pe certificat pot fi trecute numai vaccinurile aprobate de Agentia Europeana a Medicamentului sau cele acceptate de organizatia Mondiala a Sanatatii pentru utilizare in regim de urgenta, deci deocamdata nu si cel rusesc ori chinezesc. In plus, Lgislativul vrea aplicarea certificatului in regim temporar, numai pentru 12 luni.

 
La nivel de intentie, certificatele ar trebui sa fie gata de aplicare pana in luna iunie si sa existe astfel standarde comune in materie de calatorii, pentru europenii care sunt vaccinati, au teste negative la covid19 sau au trecut prin boala si au anticorpi.
 
Legislativul cere si teste covid gratuite, astfel incat persoanele cu venituri reduse sa nu fie discriminate pentru ca nu isi permit teste mai scumpe, ca cele PCR.
 
In esenta, Parlamentul European vrea ca viitorul certificat sa aiba o putere reala in materie de libera circulatie dar sa nu conditioneze acest drept, iar statele membre sa nu poata impune carantina sau izolarea europenilor cu acest document.
 
Legislativul are alta opinie decat statele membre si in ce priveste tipul vaccinurilor. Eurodeputatii vor ca pe certificate sa fie trecute numai vaccinurile aprobate de organizatia Mondiala a Sanatatii pentru utilizare in regim de urgenta sau cele aprobate de Agentia Europeana a Medicamentului, cu eficienta dovedita.
 
Atat ca unele state membre folosesc déjà ori au de gand sa foloseasca si vaccinurile chinezesc si rusesc, pana acum neaprobate in Uniune. In negocierile dintre Parlament si Consiliu se anunta a fi de fapt pe de o parte dreptul si obligatia institutiilor Uniunii de a asigura libera circulatie versus dreptul statelor membre de a decide la nivel national masuri de sanatate publica.
 
Negociatorii legislativului in dosarul certificatelor au avertizat ca statele membre nu ar trebui să introducă restricții suplimentare odată ce certificatul este în vigoare si ca in cazul in care Consiliul, adica tarile membre, nu accepta un document care sa restaureze cu adevarat un principiu fundamental al Uniunii – libertatea de circulatie a persoanelor, atunci Parlamentul va bloca initiativa cu totul.

Etichete Certificatul Uniunii Europene pentru Covid-19Parlamentul European(PH)

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live