Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: COLECTIA DE MUZICĂ - OMUL CU CHITARA (R) Luni, 29 Noiembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Florin Lepădatu

19 Octombrie 2021
Vizualizari: 188
Comentează add

Dezbatere în Parlamentul European privind un verdict controversat al Curţii Constituţionale a Poloniei.

Parlamentul European dezbate cazul Poloniei

florin-lepadatu

 Foto: Arhivă.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI - Parlamentul European dezbate astăzi verdictul controversat al Curții Constituționale a Poloniei, în care se afirmă că dispozițiile fundamentale ale tratatului Uniunii Europene contravin Constituției poloneze.

La dezbaterile de la Strasbourg participă și premierul polonez, Mateusz Morawiecki, alături de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Laurențiu Văduva cu principalele declarații.


Reporter: Laurenţiu Văduva -  Preşedinta comisiei a avertizat că executivul comunitar va acționa pentru a apăra valorile comune ale Uniunii Europene.

Ea a mai spus că decizia Curții Constituționale poloneze este o provocare directă la adresa unității, ordinii legale a Europei.

Ursula von der Leyen a afirmat că există trei opțiuni: deschiderea unor noi proceduri de infringement contra Poloniei, declanșarea noului mecanism de protecție pentru suspendarea plății fondurilor către Varșovia sau recurgerea la procedura din Articolul 7 al Tratatului Uniunii Europene, care ar putea duce la privarea Poloniei de dreptul de vot.

Prezent la dezbateri, premierul polonez, Mateusz Morawiecki, a spus că țara sa respinge ceea ce a numit "șantajul Uniunii Europene" și a afirmat că pentru Polonia Constituția rămâne legea supremă.

Potrivit agenției EFE, premierul Poloniei a insistat că dreptul Uniunii Europene nu primează în fața normelor naționale, iar acest lucru se aplică în toate statele membre.

Ţările sunt suveranul european - a spus el - sunt gardianul tratatelor și statele membre sunt cele care stabilesc competențele în interiorul Uniunii. Morawiecki a mai arătat că Polonia vede împărțirea Europei între țări tari și țări slabe, noi și vechi, cei buni și cei răi, adică o Europă cu două viteze.

El a insistat totodată asupra voinței Poloniei de a continuat să facă parte din Uniunea Europeană.


Etichete uece

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live