Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ÎNTRE PRIETENI Joi, 21 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Dan Vasiliu, corespondent RRA în Marea Britanie

14 Martie 2019
Vizualizari: 593
Comentează add

Parlamentul britanic votează în această seară o posibilă amânare a Brexituluii, programat să aibă loc la 29 martie.

Parlamentul britanic, vot privind Brexitul

dan-vasiliu-corespondent-rra-in-marea-britanie

FOTO: EPA/Agerpres.

Parlamentul britanic votează în această seară o posibilă amânare a Brexituluii, programat să aibă loc la 29 martie, după ce deputaţii au respins atât acordul de retragere negociat cu Uniunea Europeană, cât şi varianta unei ieşiri fără acord.

Este de aşteptat ca parlamentarii să voteze în favoarea amânării, însă liderii europeni au precizat foarte clar că Londra trebuie să ofere un motiv întemeiat pentru ca Brexitul să poată fi decalat.


Chiar dacă parlamentarii britanici au votat ieri împotriva ieşirii din Uniunea Europeană fără un acord, votul a fost doar unul cu caracter consultativ, la fel cum este şi cel de astăzi, când se va decide cel mai probabil că e nevoie de o prelungire a articolului 50.

Dacă nu se fac modificări legislative, Regatul Unit rămâne în continuare pe drumul către o ieşire din Uniunea Europeană la 29 martie, fără acord, aşa cum stau lucrurile în acest moment. Situaţia se poate schimba doar dacă Parlamentul de la Londra va adopta un acord, dar singurul disponibil în prezent este cel propus de premierul Theresa May, care a fost deja respins de două ori.

Eventuala negociere a unei alte înţelegeri este aproape imposibilă, în condiţiile în care Uniunea Europeană a spus că acordul deja încheiat este singurul aflat pe masă.

În acest context, nu este exclus ca Theresa May să le forţeze mâna parlamentarilor şi să readucă acordul să în Camera Comunelor, pentru a treia oară.

Ea a dat de înţeles că, dacă parlamentul va susţine înţelegerea, va cere de la Bruxelles doar o amânare de scurtă durată a Brexitului, pentru a putea fi adoptată legislaţia necesară.

Dacă nici de această dată însă conservatorii eurosceptici nu o vor susţine, atunci premierul a anunţat că va cere o anunţare pe o durată mai lungă, ceea ce ar presupune organizarea de alegeri europarlamentare în Regatul Unit şi din acel moment, a spus Theresa May, orice este posibil, inclusiv ca Brexitul să nu mai aibă loc.


Etichete Parlamentul britanicvotBrexituetheresa mayamanare

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live