Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: SERVICIUL DE NOAPTE Marţi, 02 Martie

Cele mai citite

Articole recente

Emisiuni

Autor

Luminiţa Voinea

30 Septembrie 2020
Vizualizari: 659
Comentează add

Secretarul de stat Ovidiu Burdușa a vorbit, la Românii de pretutindeni, despre extinderea programului de burse pentru elevii etnici români din comunitățile istorice.

Ovidiu Burdușa: Programul de burse pentru elevii etnici români va fi extins Ovidiu Burdușa: Programul de burse pentru elevii etnici români va fi extins - Conține audio

luminita-voinea

Ovidiu Burdușa, secretar de stat la Departamentul pntru românii de pretutineni. Sursa: captura Facebook

Numărul copiilor etnici români care învaţă în limba română a crescut, după ce Departamentul pentru Românii de Pretutindeni a acordat 5.500 de burse pentru elevii din Ucraina.

Programul de burse urmează să fie extins de la anul şi pentru elevii etnici români din alte comunităţi istorice, precum Serbia sau Bulgaria.

Pentru şcolile de weekend în limba română din comunităţile de mobilitate, cum ar fi Spania, Italia, Franţa sau Grecia, Departamentul pune la dispoziţie două platforme online cu material didactic în limba română, ca suport pentru orele de limba română.

Românii de pretutindeni a difuzat un  interviu cu Ovidiu Burduşa, secretarul de stat la Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.

Reporter (Luminița Voinea)
: Departamentul pentru Românii de Pretutindeni şi-a fixat ca prioritate educaţia în limba română în afara graniţelor. Ucraina este un caz special. Acolo drepturile etnicilor români la învăţământul în limba maternă vor fi restrânse de noua lege a educaţiei. Domnule Ovidiu Burduşa, ce soluţii concrete aveţi pentru sprijinirea educaţiei în limba română în acele zone cu o comunitate românească numeroasă?

Ovidiu Burduşa:
Graiul pe care îl vorbim este un dar de preţ. E datoria noastră a tuturor să respectăm, să păstrăm şi să promovăm limba română, indiferent unde ne-am afla. Ne dorim să susţinem efortul profesorilor români din străinătate, motiv pentru care am oferit şi oferim în continuare cărţi în limba română şcolilor din străinătate. Într-adevăr, o situaţie deosebită se regăseşte în comunităţile istorice româneşti. Anul acesta acordăm un număr de 5.500 de burse pentru elevii enici români care studiază în şcolile cu predare în limba română sau cu studiul unor materii în limba română sau limba maternă în Ucraina. Această iniţiativă a statului român a determinat o creştere semnificativă a numărului de etnici români care îşi încurajează şi susţin copiii să înveţe în limba română.

Reporter: Spuneaţi că limba română este cel mai de preţ ,  ştiu că şi alte comunităţi istorice - şi mă refer aici la Serbia, Bulgaria - ridică problema educaţiei în limba română şi adeseori au cerut inclusiv aici la "Românii de pretutindeni" implicarea autorităţilor de la Bucureşti în soluţionarea problemelor legate de lipsa şcolilor, a manualelor, a profesorilor de limba română. Iată, aşteptările sunt mari şi în celelalte comunităţi istorice, nu numai în Ucraina.

Ovidiu Burduşa: Unul dintre planurile de viitor ale Departamentului pentru Românii de Pretutindeni este să extindem acest program de burse şi în alte state - Serbia şi Bulgaria, cu precădere. Vom continua să susţinem educaţia în limba română şi să venim cu noi proiecte care să încurajeze învăţarea limbii române. Aşteptările sunt mari într-adevăr şi ne dorim să venim în orice mod posibil în sprijinul românilor din diaspora şi din comunităţile istorice. Pe lângă necesitatea învăţării limbii române, la Departamentul pe care îl conduc, păstrarea şi promovarea identităţii naţionale a românilor de peste hotare să ştiţi că este o prioritate.

Reporter:  Vă propuneți să extindeţi acest program de burse şi în celelalte comunităţi, cum ar fi Serbia sau Bulgaria. Aveţi un orizont de timp pentru punerea în practică a acestei propuneri?

Ovidiu Burduşa:
Cu siguranţă, de anul viitor vor începe şi aceste burse să funcţioneze în cele două state. Trebuie cuprins în programul de finanţare şi planul de acţiune.

Reporter
: Trecem şi la comunităţile de mobilitate, pentru că avem comunităţi numeroase în Italia, Spania, Belgia şi Grecia mai nou. Şcolile de weekend sunt o soluţie, dar se pare că pandemia a stricat multe dintre planurile legate de educaţie. Va avea de pierdut educaţia în limba română în aceste comunităţi?

Ovidiu Burduşa
: Pandemia cu care ne confruntăm în prezent a determinat o nevoie şi un efort enorm de adaptare, răbdare şi compasiune. Educaţia nu va avea niciodată de pierdut şi va continua să fie o piatră de temelie a fiecărei persoane. Noi la DRP am pus la îndemâna profesorilor şi părinţilor două platforme online gratuite, disponibile şi pe site-ul nostru, unde toţi cei interesaţi pot să acceseze lecţii de limba română şi nu numai, ba chiar şi istorie şi geografie. De asemenea, pe pagina de Facebook a departamentul am alcătuit liste de resurse educative online, ce pot fi accesate din orice colţ al lumii şi am promovat activităţi ale şcolilor româneşti din străinătate.


Reporter:
Finanţările nerambursabile ale Departamentului pentru Românii de Pretutindeni către ce domenii merg anul acesta? Iată, e o situaţie specială, pandemia, spuneam, dă peste cap planurile. Pe partea aceasta de finanţări nerambursabile, s-au adaptat proiectele românilor de pretutindeni?

Ovidiu Burduşa
: În prima sesiune undeva la 60% dintre proiectele eligibile să ştiţi că au fost pe educaţie, mai exact 48 de proiecte. În cea de-a doua, să ştiţi că tot educaţia a fost în prim-planul comisiei, urmată de cultură. Cele mai multe proiecte au provenit de această dată din Italia, aşa acum era firesc, din Ucraina, Marea Britanie, Albania şi Serbia.

Reporter
: Vorbeam despre pandemie, care a dat peste cap planurile în întreaga lume, implicit şi planurile românilor aflaţi în diaspora. Un sprijin ar putea veni de la platforma Diaspora Hub, operaţională din luna aprilie. Dincolo de comunicarea pe care o oferă această platformă, ce modalităţi de ajutor aduce pentru românii din afară?

Ovidiu Burduşa:
Practic, această platformă Diaspora Hub le-a permis românilor din toate colţurile lumii să caute ajutor din partea comunităţii sau să ofere ajutor. Vorbim aici despre livrarea de alimente, traducerea de documente oficiale, procurarea de medicamente, orice era nevoie în acele momente dificile.

Transcriere text: Agenția de presă RADOR

Audio: Românii de pretutindeni, ediția din 26 septembrie. Realizator: Amalia Bojescu
 


Etichete limba românăburseelevi româniUcrainaSerbiaBulgariadiasporacomunități de româniDiaspora Hub

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live