Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: COLECTIA DE MUZICĂ - SUCCESELE MUZICII ROMÂNEŞTI (R) Luni, 17 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Sergiu Şteţ

18 Octombrie 2021
Vizualizari: 177
Comentează add

Conflictul datează din 2014, când Rusia a anexat peninsula Crimeea de la Ucraina după protestele stradale masive soldate cu alungarea de la putere a lui ucrainean Viktor

OSCE anunță că un grup de monitori sunt ținuți ostatici în estul Ucrainei

sergiu-stet

 Fost Spital din Slaviansk, regiunea Doneţk, Ucraina.        Foto: Sergiu Şteţ.

Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) a anunţat că unui grup de monitori care supravegheau acordul fragil de încetare a focului în estul Ucrainei i s-a interzis părăsirea hotelului de către separatiştii proruşi care solicită eliberarea unui ofiţer arestat de forţele Kievului.
 
Reuters transmite că OSCE a anunţat duminică seara, 17 octombrie, că şi-a suspendat Misiunea Specială de Monitorizare (SMM) din oraşul Doneţk după protestele din weekend, la care au participat aproximativ 200 de separatişti proruşi cu privire la problema ofiţerului capturat.
 
Echipa SMM a fost trimisă în estul Ucrainei din 2014 cu scopul de a facilita dialogul între forţele Kievului şi separatişti pe fondul unui conflict care, potrivit Ucrainei, s-a soldat până în prezent cu moartea a aproximativ 14.000 de persoane. SMM a anunţat printr-un comunicat că porţile pentru accesul vehiculelor din baza sa de patrulare din oraşul Horlivka, controlat de rebeli, au fost încuiate cu lanţ şi lacăt.
 
"Proprietarul hotelului ... a informat personalul SMM că misiunea va fi împiedicată să părăsească sediul, citând ordinele primarului din Horlivka", se precizează în comunicat. Potrivit comunicatului, doi bărbaţi au informat personalul SMM că nu li se va permite să părăsească perimetrul hotelului până când ofiţerul capturat nu va fi eliberat.
 
Rebelii spun că ofiţerul, Andrei Kosyak, a fost capturat miercurea trecută de Armata ucraineană lângă linia frontului, în timp ce participa la supravegherea acordului de încetare a focului. Ministerul ucrainean al Apărării a anunţat că Kosyak este cetăţean rus şi aparţine unui grup de militari ruşi care au efectuat o misiune de recunoaştere sub acoperire.
 
SMM a anunţat că este gata să faciliteze dialogul între cele două părţi, dar că nu are nicio legătură cu procesul de asigurare a eliberării ofiţerului şi a subliniat patrulele misiunii sale din zonele deţinute de rebeli din regiunea Luhansk îşi continuă, ca de obicei, activitatea.
 
Separatiştii nu au putut fi contactaţi de Reuters, deocamdată, pentru a comenta situaţia. Conflictul datează din 2014, când Rusia a anexat peninsula Crimeea de la Ucraina după protestele stradale masive soldate cu alungarea de la putere a preşedintelui ucrainean Viktor Ianukovici, un aliat al Kremlinului.
 
Ulterior au izbucnit lupte în estul Ucrainei între forţele Kievului şi separatiştii proruşi. Moscova respinge acuzaţiile Kievului potrivit cărora ar fi provocat deliberat conflictul şi că dispune de forţe în estul Ucrainei. 

Etichete Horlivka,OSCEOrganizaţia pentru Securitate şi Cooperare în EuropadONBASDoneţk

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live