Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ŞTIRI (politice, economice, sociale, culturale * Meteo * Sport) Joi, 20 Februarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Ioana Stătescu

28 Mai 2012
Vizualizari: 1334
Comentează add

Patru din zece directori de companii din România anticipează o stagnare în ceea ce priveşte evoluţia economiei globale iar peste 30% dintre aceştia consideră că în anul 2012 situaţia economică se va deteriora.

"Optimism rezervat" privind evoluţia economiei globale

ioana-statescu

Foto: Reuters.

Directorii de companii din România au un optimism rezervat cu privire la evoluţia economiei globale în acest an, reiese dintr-un studiu al Pricewaterhouse Coopers, prezentat luni dimineaţă.

Stagnarea este cuvântul de ordine în condiţiile în care, sunt de părere managerii, trăim într-o perioadă caracterizată de incertitudine.

În context apar dezechilibre şi pe piaţa autohtonă a muncii.

Prezent la evenimentul de prezentare a raportului, ministrul muncii Mariana Câmpeanu a anunţat că 2013 ar putea fi anul în care contribuţiile pe care le plătesc angajatorii vor fi reduse.

Patru din zece directori de companii anticipează o stagnare în ceea ce priveşte evoluţia economiei globale.

În acelaşi timp, peste 30% dintre aceştia consideră că în anul 2012 situaţia economică se va deteriora.

În aceste condiţii, prudenţa este cuvântul de ordine, doar 5% dintre respondenţi afirmând că-şi vor schimba strategiile în următoarele 12 luni.

Principalele motive de îngrijorare în viziunea managerilor din România sunt incertitudinile privind creşterea economică, instabilitatea pieţelor de capital şi volatilitatea cursului de schimb.

Nevoia de capital uman

Studiul realizat de Pricewaterhouse Coopers arată că în topul preocupărilor liderilor de afaceri locali se află nevoia de capital uman.

Peste 70% dintre directorii români declară că ar vrea să dedice mai mult timp dezvoltării de lideri şi cultivării de resurse umane talentate, aşa cum susţine Vasile Iuga, reprezentantul firmei care a realizat acest studiu.

"Concurenţa din piaţă şi nevoile bussines-urilor au înăsprit regulile jocului, doar 35% dintre respondenţii fiind foarte încrezători că vor găsi oamenii de care au nevoie. Pe de altă parte, chiar şi în criză, cei buni sunt scumpi. e ne vine din universităţi nu e ceea ce ne trebuie nouă ca angajatori.

"Vă mărturisesc că am ajuns să îi testăm şi la limba română. Ce iese din sistemul de învăţământ a scăzut ca nivel şi scade ca nivel, o parte dintre ei e clar că pleacă în străinătate", a declarat Vasile Iuga.

Mministrul muncii spune că există o ruptura în acest moment între programele de învăţământ şi nevoile de pe piaţa muncii, dar şi de decalajul dintre cerinţele angajatorilor şi plata angajaţilor.

Mariana Câmpeanu a dat asigurări că în sectorul bugetar nu vor avea loc reduceri de personal în perioada imediat următoare, dar nici nu va creşte numărul angajărilor şi şi-a luat angajamentul ca începând cu data de 1 ianuarie 2013 contribuţiile sociale plătite de angajatori să scadă cu 5%.

Studiul privind percepţia managerilor de companii referitoare la evoluţia economiei în 2012 mai arată că 70% dintre cei 44 de directori de companii intervievaţi îşi doresc ca guvernul să se concentreze pe dezvoltarea infrastructurii, pe asigurarea stabilităţii sectorului financiar şi pe crearea unei forţe de muncă bine pregătite.

O altă estimare venită tot din partea managerilor de companie din România se referă la creşteri ale activităţii şi numărului de angajaţi în perioada mai-iulie, în special în industria prelucrătoare şi în construcţii, potrivit Institutului Naţional de Statistică.


Etichete economia globalăPricewaterhouse CoopersstudiuMariana Câmpeanu

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live