Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ÎNTRE PRIETENI (CONTINUARE) Luni, 01 Martie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Alexandru Beleavski - corespondentul Radio România Actualităţi la Kiev

16 Decembrie 2013
Vizualizari: 1125
Comentează add

Prima rezoluţie interzice semnarea oricărui document privind aderarea la Uniunea vamală Rusia-Kazahstan-Belarus. A doua cere eliberarea deţinuţilor politici şi a Iuliei Timoşenko.

Opoziţia ucrainiană adoptă două rezoluţii în cadrul protestelor

alexandru-beleavski---corespondentul-radio-romania-actualitati-la-kiev

Proteste la Kiev. Foto: Alexandru Beleavski.

Manifestaţie de amploare duminică seară în centrul Kievului, unde aproape 300.000 de oameni au cerut din nou aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană şi demisia preşedintelui şi a premierului, pe care îi acuză că ar fi aserviţi Rusiei.

A fost al treilea protest de această amploare în Ucraina de la refuzul preşedintelui Viktor Ianukovici de a semna, luna trecută, la Vilnius, acordurile de asociere şi de liber-schimb cu Uniunea Europeană.

La mitigul de opoziţie din Piaţa Independenţei s-a cerut din nou demisia preşedintelui Viktor Ianukovici şi a guvernului şi organizarea de alegeri anticipate şi au fost adoptate două rezoluţii.

Prima interzice preşedintelui Ianukovici sa semneze marţi, în timpul vizitei sale la Moscova, orice document privind aderarea Ucrainei la Uniunea vamală Rusia-Kazahstan-Belarus.

Eliberarea Iuliei Timoşenko, pe lista de priorităţi a protestatarilor

Cea de-a doua cere eliberarea deţinuţilor politici şi în primul rând a ex-premierului Iulia Timoşenko, al cărei caz până acum nu s-a aflat pe lista de priorităţi a protestatarilor.

Premierul Nikolai Azarov a respins din nou în mod categoric ca speculaţii afirmaţiile opoziţiei privind posibilitatea semnării unui acord de aderare a Ucrainei la Uniunea vamală, apreciind pe de altă parte, fără a se referi la preţul la gaze sau la un posibil ajutor financiar din partea Rusiei, că summitul Ianukovici-Putin oferă Ucrainei şansa de a rezolva o serie întreagă de probleme critice pentru economia sa.

Opoziţia a anunţat că marţi, în ziua summitului de la Moscova, va organiza o nouă mare adunare populară, astfel încât "sutele de mii de oameni care vor participa la ea să prevină comiterea de către Ianukovici a unui act de înaltă trădare".
 


Etichete KievprotesteUcrainaRusiaUEacordmanifestanţiprotestatarieliberareIulia Timişenkovladimir PutinViktor Ianukovici

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live