Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: REPORTERII ACTUALITATII (CONTINUARE) Miercuri, 14 Aprilie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Alexandru Beleavski, Moscova

1 Septembrie 2020
Vizualizari: 382
Comentează add

În Belarus politiciana de opoziție Maria Kolesnikova a anunțat că a fondat un nou partid, care va încerca să promoveze reformele economice, politice și sociale.

Opoziția din Belarus a înfiinţat un nou partid politic, Vmeste (Împreună)

alexandru-beleavski-moscova

Proteste în Minsk. Foto: Agerpres/EPA.

 În Belarus politiciana de opoziție Maria Kolesnikova a anunțat că a fondat un nou partid, care va încerca să promoveze reformele economice, politice și sociale.

Noua formațiune, numită Împreună, își propune să ofere o platformă pentru cei care doresc o schimbare. Analiștii politici nu se așteaptă însă ca președintele Alexandr Lukașenko să renunțe în mod real la o parte din actuala putere.

În Belarus au loc proteste cotidiene după alegerile prezidențiale din 9 august, despre care opoziția este convinsă că au fost fraudate, pentru a-i asigura lui Lukașenko al șaselea mandat consecutiv. Detalii ne oferă colegul nostru Alexandr Beleavski.


Reporter: O parte a opoziției din Belarus a înfiinţat un nou partid politic, denumit Vmeste (Împreună), a anunțat Maria Kolesnikova, membră a prezidiului Consiliului de coordonare al opoziţiei și una din liderele protestelor de stradă de la Minsk.

Ea anunțat că înfiinţează acest partid împreună cu colegii săi din staff-ul electoral al lui Victor Babariko, fost bancher și candidat la președinție, arestat înainte de alegeri sub acuzația de fraude financiare.

Săptămâna trecută, Svetlana Tihanovskaia, principalul contracandidat al lui Alexandr Lukașenko la recentele alegeri prezidențiale, nerecunoscute de opoziție și Uniunea Europeană, a declarat că este nu lidera opoziției, ci a majorității.

După alegeri, Svetlana Tihanovskaia a plecat în Lituania, unde a avut contacte cu o serie de lideri și politicieni occidentali.


Astăzi ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat că modul în care Lituania lucrează cu Tihanovskaia încalcă suveranitatea statului Belarus, apreciind la anumiți vecini ai acestuia încearcă să atragă vechea Europă pe platforma lor anti-Lukaşenko.

În opinia lui Serghei Lavrov reforma constituțională promisă de președinte Belarus Alexandr Lukașenko va deschide calea dialogului între putere și societatea civilă belarusă, ai cărei reprezentanți trebuie să participe și la dialogul despre această reformă.


Etichete belarusopozitieprotesteminskpartidvmeste(RS)maria kolesnikovaaleksandr lukasenkolituaniasvetlana tihanovskaia

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live