Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Fotbal, Liga I, etapa a 13-a: DINAMO – RAPID Sâmbătă, 23 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Florin Lepădatu

11 Decembrie 2018
Vizualizari: 3707
Comentează add

Clima de pe Terra ar putea să semene până în 2030 cu echivalentul ei din urmă cu 3 milioane de ani, au calculat oameni de ştiinţă americani.

Omenirea va anula în două secole, 3 milioane de ani de răcire a climei

florin-lepadatu

 

Omenirea va anula în doar două secole aproximativ 3 milioane de ani de răcire a climei.
 
Clima de pe Terra ar trebui să semene până în 2030 cu echivalentul ei din urmă cu 3 milioane de ani, au calculat oameni de ştiinţă americani, al căror studiu a fost publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences, informează France Presse.
 
Perioada la care face trimitere acest studiu este jumătatea pliocenului, când clima terestră era aridă, America de Nord şi America de Sud nu erau încă unite, Groenlanda nu era încă acoperită de gheaţă, iar nivelul oceanelor era cu 18 metri mai ridicat.
 
Temperaturile erau cu 1,8 - 3,6 grade Celsius mai mari decât în epoca actuală.
 
"Ne îndreptăm spre schimbări foarte spectaculoase într-un timp extrem de scurt", a declarat Jack Williams, profesor de Ştiinţe ale Pământului şi expert în paleo-ecologie şi climatologie la Universitatea Wisconsin-Madison.
 
Dacă emisiile de CO 2 vor continua în ritmul actual, oamenii de ştiinţă estimează că până în 2050 Terra va reveni cu 50 de milioane de ani în urmă din punctul de vedere al climei, în zorii evoluţiei primelor mamifere (dinozaurii au dispărut în urmă cu 65 de milioane de ani).
 
Calotele glaciare au nevoie de foarte mult timp pentru a se topi complet, deci Groenlanda nu va redeveni un continent acoperit cu verdeaţă în secolul viitor, a precizat profesorul Jack Williams, iar oceanele nu vor creşte cu 18 metri.
 
Însă rapiditatea încălzirii climei ar trebui să ia prin surprindere speciile care au avut nevoie de milioane de ani pentru a evolua până la forma lor actuală.

Etichete Exclusiv Onlineclimămediuîncălzire

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live