Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: RADIOJURNAL Sâmbătă, 30 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Oana Bâlă

14 Martie 2013
Vizualizari: 1308
Comentează add

Administratorii judiciari continuă negocierile cu băncile pentru a obţine cel puţin 10 milioane de euro, necesari funcţionării combinatului pentru următoarele două luni.

Oltchim ar putea avea un administrator special

oana-bala

Foto: Arhivă

La Vâlcea are loc joi Adunarea Generală a Acţionarilor Oltchim, care trebuie să hotărască dacă acceptă sau nu propunerea de administrator special, avansată de Ministerul Economiei - Nicolae Stănescu.

Între timp, administratorii judiciari continuă negocierile cu băncile pentru a obţine cel puţin 10 milioane de euro, necesari funcţionării combinatului pentru următoarele două luni.

Aceştia au prezentat, ieri, un raport referitor la cauzele care au generat insolvenţa combinatului. 

Cifra de afaceri a combinatului a scăzut drastic din 2006 până anul trecut, a declarat administratorul judiciar, Gheorghe Piperea. 

"Cifra de afaceri din 2006, peste 2 miliarde de lei se încasau în momentul respectiv în Oltchim, ajungându-se, în 2012, la sub 800 de milioane de lei", a spus Gheorghe Piperea. 

Vinovaţii pentru insolvenţa Oltchim ar putea fi urmăriţi penal

Măsurile manageriale inadecvate şi remunerarea nonperformanţei reprezintă altă cauză, în condiţiile în care combinatul înregistra pierderi masive prin vânzarea sub preţul pieţei sau sub cel de producţie de produse către firme controlate chiar de conducerea Oltchim sau de rude ale lor.

Printre cei consideraţi vinovaţi pentru situaţia Oltchim se numără membrii conducerii executive şi ai consiliului de administraţie.

Lista vinovaţilor pentru insolvenţa Oltchim, identificaţi în raport, este deschisă, iar cei în cauză ar putea fi chiar urmăriţi penal, a spus ministrul Varujan Vosganian, însă recuperarea sutelor de milioane de euro, prejudiciu acumulat între anii 2009 şi 2012, are şanse foarte mici de reuşită, a spus avocatul Gheorghe Piperea, în condiţiile în care unele dintre firmele vizate se află chiar ele în insolvenţă.

Între timp, combinatul trebuie pregătit pentru privatizare, iar o variantă avansată de administratorii judiciari este aceea de a înfiinţa o nouă societate, care să preia activele funcţionale ale combinatului actual, iar cele nefuncţionale şi datoriile Oltchim să fie lichidate.


Etichete Oltchimrecuperarebaniinsolvenţăadministrator specialcifrăafaceri

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live