Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Obiectiv, România (CONTINUARE) Marţi, 04 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radio România Cluj

3 Iulie 2020
Vizualizari: 350
Comentează add

În anul 2000 Doina Cornea a fost distinsă cu Ordinul Steaua României în grad de Mare Cruce, iar în 2009 a primit Legiunea de Onoare a Franței.

O stradă din Cluj-Napoca va purta numele Doina Cornea

radio-romania-cluj

  Arhivă1991- Miting PNT-CD in Piata Universitatii, de la stg. la dr.; Ion Diaconescu, Corneliu Coposu, Doina Cornea si Ion Ratiu. Foto: Agerpres.

O stradă din Cluj-Napoca va purta numele Doina Cornea. Consilierii locali au votat în unanimitate ca strada Alba Iulia, pe care a locuit cunoscuta dizidentă anticomunistă, să fie redenumită Doina Cornea.

Aici urmează să fie amenajată și o casă memorială, proiect inițiat de fiul Doinei Cornea, Leonid Iuhas.

Doina Cornea s-a născut în 30 mai 1929 la Brașov și a absolvit Facultatea de Filologie a Universității Babeș-Bolyai din Cluj, unde a și fost cadru didactic. În anii ’80, ea a trimis peste 30 de scrisori de protest la Radio Europa Liberă, în care condamna distrugerea satelor românești, dărâmarea bisericilor și politica dusă de regimul Ceaușescu.
 
De asemenea, ea a semnat și o scrisoare deschisă adresată Papei Ioan Paul al II-lea în care cerea ajutor pentru scoaterea din ilegalitate a Bisericii greco-catolice unită cu Roma.
 
Pentru acțiunile sale, Doina Cornea a fost dată afară de la universitate, a fost anchetată, închisă și maltratată în mai multe rânduri, dar nu a putut fi intimidată.
 
Pentru activitatea ei anticomunistă, în anul 2000 Doina Cornea a fost distinsă cu Ordinul Steaua României în grad de Mare Cruce, iar în 2009 a primit Legiunea de Onoare a Franței.
 
Doina Cornea a decedat in 4 mai 2018 și a fost înmormântată cu onoruri militare în Cimitirul Central din Cluj-Napoca.

Etichete ClujdizidentăcomunismDoina Cornea

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live