Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: PSIHOLOGUL MUZICAL Sâmbătă, 31 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Ioana Dogaru

1 Februarie 2012
Vizualizari: 2921
Comentează add

Muzeul Prado din Madrid dezvăluie o copie a celebrei picturi a lui da Vinci, pictată în acelaşi timp cu originalul, care arată o femeie tânără, cu faţa luminoasă, şi nu întunecată, precum originalul de la Luvru.

O replică a Mona Lisei a fost descoperită la muzeul Prado

ioana-dogaru

Replica tablouilui Mona Lisa, de la muzeul Prado. Foto: Reuters.

O copie a celebrei picturi a lui Leonardo, Mona Lisa, a fost descoperită de restauratorii Muzeului Prado din Madrid, informează BBC.

Aceştia au precizat că este vorba de un tablou care a fost realizat tot în atelierul lui Leonardo da Vinci, de un discipol, în acelaşi timp cu originalul care se găseşte acum la Muzeul Luvru din Paris.

Tabloul replică urmează să fie dezvăluit publicului la mijlocul lunii februarie şi va servi la a înţelege şi mai bine tabloul considerat a fi cel mai faimos din lume.

Până acum, restauratorii de la Prado nu ştiau ce însemnătate are copia tabloului, întrucât sunt zeci de astfel de copii ulterioare, din secolele 16 şi 17.

În copia de la Prado, specialiştii au găsit însă, sub un alt strat de vopsea, detalii fine ale peisajului din Toscana, şi au descoperit cum ar fi trebuit să apară figura Mona Lisei în originalul de la Luvru - o femeie tânără, cu faţa luminoasă, şi nu întunecată, precum în acesta din urmă.

Aceştia susţin că tabloul este mai mult decât o copie de atelier şi a suportat modificările pe care le făcea concomitent însuşi Leonardo, în creaţia originală.

Specialista Ana González Mozo, de la muzeul Prado, susţine că această copie este o lucrare de calitate foarte bună, iar Bruno Mottin, restauratorul-şef de la Centre de Recherche et de Restauration des Musées din Franţa crede că a fost pictată de unul dintre discipolii preferaţi ai lui Leonardo -  Andrea Salai sau Francesco Melzi.

Replica va putea fi vizionată alături de original, la muzeul Luvru din Paris după ce specialiştii de la Prado vor dezveli această copie la mijlocul lunii februarie şi apoi o vor împrumuta celebrului muzeu parizian.


Etichete Mona LisamuzeuPradoreplicătablouLeonardo da Vinci

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live