Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: MATINALII DE WEEK-END (continuare) Sâmbătă, 01 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Florin Lepădatu

10 August 2022
Vizualizari: 289
Comentează add

Autorităţile portuare din Grecia caută circa 50 de persoane date dispărute după ce nava în care se aflau s-a scufundat în sud-estul Mării Egee.

O nouă dramă a migranţilor în Mediterana

florin-lepadatu

  foto: foto:imlebanon.com

Autorităţile portuare din Grecia caută circa 50 de persoane date dispărute după ce nava în care se aflau s-a scufundat în sud-estul Mării Egee, o nouă dramă a migranţilor în Mediterana de Est, relatează miercuri France Presse.

Operaţiunea de salvare a fost ordonată miercuri, în zori, de ministrul marinei comerciale, Yannis Plakiotakis, după ce a fost informat despre naufragiul acestei nave cu migranţi în dificultate în largul insulelor Karpathos şi Rhodos în Mareea Egee, potrivit unui comunicat al Gărzii de Coastă.

Nava se pare că a ridicat ancora din oraşul turc Antalya, aflat pe coastele turce vecine, având drept destinaţie Italia, potrivit primelor informaţii ale Gărzii de Coastă.

Traversarea periculoasă a celor câteva mile marine între insulele greceşti şi coastele turce în Marea Egee, situată în Mediterana de Est, costă viaţa a numeroşi migranţi şi refugiaţi care încearcă să ajungă în Europa la bordul unor ambarcaţiuni improvizate pentru a scăpa de război şi de sărăcie.

Din ianuarie 2022, 64 de persoane au murit în Mediterana de Est, iar în 2021 şi-au pierdut viaţa 111, potrivit Organizaţiei internaţionale pentru migraţie.


Ultimul naufragiu în Marea Egee a avut loc pe 19 iunie: opt persoane au murit în largul insulei Mykonos, în timp ce 108 persoane au fost salvate de Garda de Coastă elenă, potrivit OIM.

Numărul sosirilor de migranţi şi refugiaţi în Grecia, care vin în special dinspre Turcia, a crescut în acest an, potrivit autorităţilor greceşti.

Atena acuză Ankara că închide ochii la practicile traficanţilor şi că-i lasă pe migranţi să vină în Grecia, ceea ce încalcă acordul din martie 2016 care prevede un efort al Turciei pentru a limita numărul de migranţi care pleacă de pe teritoriul său, în schimbul unui ajutor financiar european.

Turcia neagă aceste acuzaţii.

Grecia este la rândul său criticată de ONG-uri şi media pentru responsabilităţile sale în respingerea ilegală a migranţilor la frontierele maritimă şi terestră.

Guvernul conservator grec afirmă că a refuzat mereu să efectueze astfel de respingeri, informează Agerpres.

 


Etichete inecatiimigranțimarea mediteranădramă

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live