Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Obiectiv, România (CONTINUARE) Vineri, 25 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Florin Lepădatu

21 Octombrie 2019
Vizualizari: 300
Comentează add

Preşedintele Parlamentului European şi liderii grupurilor politice vor discuta luni despre votul de sâmbătă din legislativul de la Londra.

Noul acord privind Brexitul

florin-lepadatu

Preşedintele Parlamentului European şi liderii grupurilor politice vor discuta luni despre votul de sâmbătă din legislativul de la Londra, care a amânat aprobarea noului acord privind Brexitul.

Premierul Boris Johnson a trimis, după vot, trei scrisori către Bruxelles, dintre care prima, nesemnată, solicită o amânare a ieşirii din UE, programată pe 31 octombrie.

Confuzia a fost sporită duminică şi de ministrul însărcinat pentru eventualitatea unui Brexit fără acord, Michael Gove, care a afirmat că Marea Britanie va părăsi UE pe 31 octombrie.

Corespondenţă din Bruxelles, reporter Amalia Bojescu: "Decizia liderilor europeni privind paşii următori se va lua după clarificarea situaţiei în Parlamentul britanic.

Prim-ministrul britanic Boris Johnson se opune unei noi amânări, însă a fost obligat legal de votul Parlamentului britanic să solicite Uniunii Europene o nouă prelungire a procedurii.

Aceasta ar fi de trei luni, până la 31 ianuarie anul viitor.

Dacă Uniunea Europeană propune o dată diferită, Boris Johnson trebuie să accepte.

După ce negociatorii Uniunii Europene şi cei ai Marii Britanii au ajuns la un acord, preşedintele în exerciţiu al Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, anunţa că nu mai există motiv de o nouă amânare, iar retragerea Regatului Unit trebuie să aibă loc la sfârşitul acestei luni.

O reacţie a venit şi din partea preşedintelui Franţei, Emmanuel Macron, care i-a cerut premierului britanic o clarificare rapidă asupra situaţiei acordului privind Brexitul.

În opinia sa, o amânare suplimentară nu este în interesul nimănui.

La Strasbourg, preşedintele Parlamentului European, David Sassoli şi liderii grupurilor parlamentare se vor întâlni la prima oră pentru a discuta pe marginea votului de sâmbătă din Parlamentul britanic.

Liderii europeni trebuie să accepte o eventuală amânare în unanimitate."


Etichete Boris Johnsonbrexit

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live