Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Matinal (continuare) Joi, 07 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Emisiuni

Autor

Remus Rădulescu

15 Martie 2013
Vizualizari: 1281
Comentează add

Arhiepiscopul de Buenos Aires, Jorge Mario Bergoglio, ales papă la 13 martie 2013 după 5 scrutine în Conclav, este un iezuit adept al simplităţii şi modestiei.

Nou papă în Biserica Catolică

remus-radulescu

Papa Bergoglio este un argentinian iezuit cu strămoşi italieni. O combinaţie de lucruri inedite în Vatican.

Pentru prima dată în mai bine de 1000 de ani un ne-european ocupă scaunul de episcop al Romei.

Pentru prima dată un iezuit ajunge suveran pontif. Iezuiţii sunt un ordin călugăresc întemeiat în secolul XVI-lea, recunoscuţi pentru fidelitatea şi zelul lor pentru instituţia papei şi pentru misiunea bisericii de evanghelizare.

Biorafia papei Francisc aici.

Papa Francisc, fostul arhiepiscop de Buenos Aires, este un prelat pe care îl caracterizează în primul rând modestia şi simplitatea vieţii.

Imediat după alegere, presa internaţională a publicat o fotografie recentă care îl înfăţişează pe cardinalul argentinian circulând cu metrolul, de unul singur cu o geantă de piele în mână. Nu avea şofer personal.

Când venea la Vatican, foarte rar, doar când era necesar, refuza să folosească limuzina care îi era pusă la dispoziţie.

Prefera mersul pe jos sau cu mijloacele de transport în comun. A fost adeptul unei vieţi austere, de călugăr, chiar şi când avea rangul de episcop.

Se spune că îşi gătea singur. Papa Bergoglio a ales să poarte numele lui Francisc de Assisi, poate cel mai popular sfânt din catolicism, care era poreclit "Sărăcuţul", datorită sărăciei în care a ales de bună voie să trăiască.

Papa Francisc este omul de la care se aşteaptă o reformare a Curiei romane, adică a aparatului administrativ al statului Vatican, care s-a dovedit prea birocratic şi nefuncţional în unele împrejurări.

Se aştepată de la el măsuri energice pentru a preveni apariţia unor abateri ale preoţilor, aşa cum au fost cazurile de pedofilie, descoperite în ultimii ani.

După biografia sa şi după primul său discurs putem să deducem că Papa Francisc va fi mai puţin un gevernator cu mână de fier al statului Vatican şi mai mult un părinte spiritual care va acţiona în virtutea milei şi iubirii creştine.


Etichete papaargentinabergoglioamerica de sudsimplumodest

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live