Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Noile droguri sintetice, "principalul pericol în Europa"

Noile droguri sintetice, care apar cu o frecvenţă uluitoare, au devenit principalul pericol în Europa, este concluzia raportului anual de specialitate.

Euranet Plus.

Articol de Victor Gheorghe, 29 Mai 2014, 10:26

Raportul european pe 2014 privind stupefiantele relevă că drogul cel mai consumat în Europa rămâne canabisul, cu aproximativ 74 de milioane de adulţi care l-au încercat la un moment dat în viaţă.

Circa 20 de milioane de consumatori de canabis au fost înregistraţi numai în ultimul an.

În acelaşi raport se arată că peste 80 de noi substanţe psihoactive au fost notificate de statele membre în 2013, iar în prezent sistemul de avertizare timpurile monitorizează 350 de substanţe.

Audio: Noile droguri sintetice, "principalul pericol în Europa".

Mai mult de o substanţă nouă este raportată săptămânal la nivelul Uniunii Europene.

În drogurile noi, 30 de compuşi nu corespund categoriilor chimice cunoscute, inclusiv plante şi medicamente.

Raportul european privind drogurile 2014

Sistemul european de avertizare timpurie detectează un număr crescut de medicamente şi compuşi care au uz legitim, dar care sunt vândute pe piaţa ilicită ca droguri legale, substanţe chimice utilizate în scop ştiinţific sau chiar suplimente alimentare. Internetul joacă un rol definitoriu în modul în care drogurile sunt vândute.

Furnizorii, retailer-ii, serviciile de găzduire pagini de web şi de plată online au sediul în ţări diferite şi îngreunează eforturile de control.

Supradoza continuă să fie principala cauză de deces în rândul consumatorilor de drog.

Heroina şi metaboliţii săi sunt prezenţi în majoritatea supradozelor cauzatoare de moarte raportate, de multe ori în combinaţie cu alte substanţe, ca alcoolul sau benzodiazepine, potrivit Raportului european privind drogurile 2014.

Într-o primă reacţie, după prezentarea raportului, comisarul pentru afaceri interne, Cecilia Malmström, şi-a exprimat profunda îngrijorare faţă de situaţia actuală când, spunea ea, "pachetele mici, uşor de transportat, pot conţine mai multe mii de doze individuale. Aceste informaţii trebuie să ne folosească pentru a aplica legea, dar şi pentru a pune în practică programe de prevenire şi tratament", a mai spus comisarul european.

Potrivit statisticilor, în 2012, media ratei mortalităţii cauzate de supradoză în Europa este estimată la 17 decese la un milion de persoane, cu vârste între 15 şi 64 de ani.

Ratele de peste 40 de decese la un milion au fost raportate în şase ţări, cele mai mari fiind înregistrate în Norvegia - 76 şi Estonia - 191.

A critically important window on Europe’s evolving drugs problem - new report from @EMCDDAhttp://t.co/CkIri0lAfD

— Cecilia Malmström (@MalmstromEU) May 27, 2014