Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Uniunea Europeană vrea să retragă "drogurile legale" de pe piaţă

Parlamentul European a adoptat reguli noi privind retragerea rapidă de pe piaţa Uniunii Europene a substanţelor psihoactive dăunătoare.

Euranet Plus.

Articol de Victor Gheorghe, 19 Aprilie 2014, 11:21

Substanţele psihoactive, aşa zisele “droguri legale”, vor putea fi scoase mai repede de pe piaţă graţie unei legi adoptate de Parlamentul European.

Substanţele psihoactive pot fi utilizate legal, pentru producerea medicamentelor și în industria chimică.

Dar, de cele mai multe ori, ele sunt considerate alternativa la drogurile interzise şi pot avea efecte mai puternice decât cele din urmă.

Este vorba despre substanţe obţinute în laborator ce au capacitatea de a stimula sistemul nervos central, provocând halucinații, schimbarea funcțiilor motorii, a gândirii, a comportamentului şi a percepţiilor.

O mare problemă pentru autorităţile tuturor statelor este rapiditatea cu care aceste substanţe sunt lansate pe piață.

Audio: Uniunea Europeana vrea să retragă "drogurile legale" de pe piaţă.

În 2010 a fost înregistrat un număr record de noi substanțe psihoactive (peste 40), aproape o treime din toate substanțele cunoscute din 2005.

Din păcate, consumul de substanțe psihoactive noi este în creștere în Europa, ele fiind consumate în principal de către tineri.

Conform unui sondaj Eurobarometru despre atitudinile tinerilor față de droguri, 5% din tinerii din Uniunea Europeană UE au folosit astfel de substanțe cel puțin o dată în viață, cu 16% în Irlanda și 10% în Polonia, Letonia și Regatul Unit.

Sondaj Eurobarometru atitudinile tinerilor față de droguri

În faţa acestei realităţi, prin actul normativ votat la propunerea Comisiei Europene, europarlamentarii au stabilit inclusiv sancţiuni mai mari pentru încălcarea interzicerii substanţelor cu risc grav, pedeapsa cu închisoarea ajungând până la 10 ani.

De asemenea, perioada necesară pentru a evalua şi a interzice substanţe nocive de pe piaţa europeană va fi redusă de la nivelul actual de doi ani la 10 luni.

Mai mult, în cazul în care există un risc imediat, o interdicţie temporară de un an ar putea fi introdusă în termen de săptămâni.

Această interdicţie temporară (care nu exista până în prezent) ar garanta că respectiva substanţă nu mai este disponibilă pe piaţă, în timp ce Agenţia Europeană Antidrog va face o evaluare completă a riscului.

Printre modificările introduse de Parlamentul European la propunerile Comisiei se mai află clarificarea condiţiilor în care un stat membru poate introduce măsuri naţionale mai stricte pentru a reduce riscurile pe care le presupune o substanţă nouă pe teritoriul său.

Propunerea Comisiei Europene trebuie să fie adoptată de către statele membre în cadrul Consiliului Uniunii Europene, în conformitate cu procedura legislativă ordinară.