Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Noi reguli privind alimentaţia specială

Legislaţia europeană trebuie să garanteze siguranţa alimentelor şi să protejeze grupurile cele mai vulnerabile de consumatori, spune comisarul european Tonio Borg.

EuranetPlus.

Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 12 Iunie 2013, 14:07

Parlamentul European a dat undă verde marţi aplicării de noi reguli mult mai clare pentru protejarea anumitor categorii mai sensibile de consumatori cum ar fi bebeluşii sau persoanele nevoite din punct de vedere medical să ţină anumite diete.

Noile reglementări vizează în primul rând laptele pentru bebeluşi în sensul că simplifică şi clarifică regulile privind etichetarea şi compoziţia formulei de început pentru nou născuţi şi a formulei de continuare pentru bebeluşii cu vârste cuprinse între 6 şi 10 luni.

Totodată alimentele pentru diete medicale speciale vor fi mai binedefinite pentru a proteja consumatorii şi a sublinia diferenţele dintre alimentele pentru consumul normal şi cele pentru grupuri specifice.

Audio: Reguli mult mai clare pentru protejarea anumitor categorii mai sensibile de consumatori.

Sunt vizate preparatele pe bază de cereale, alimentele destinate unor scopuri medicale speciale şi înlocuitorii alimentari pentru controlul greutăţii.

De asemenea, textul include o listă exclusivă de substanţe cum ar fi vitaminele şi mineralele care pot fi adăugate în aceste alimente.

Mai mult, Parlamentul a cerut Comisiei să evalueze dacă aşa-numitele formule de lapte de creştere destinate copiilor cu vârste foarte mici au cu adevărat beneficii nutriţionale faţă de o dietă normală.

Europarlamentarii au mai adresat o solicitare Comisiei şi anume să facă o evaluare dacă este necesară o lege şi pentru hrana destinată sportivilor, Nou născuţii, copii mici şi oamenii cu afecţiuni grave în mod evident sunt consumatori speciali şi este de datoria noastră să stabilim reguli mai stricte privind compoziţia şi etichetarea alimentelor destinate consumului lor a spus autoarea raportului pe această temă prezentat marţi în parlament eurodeputata liberală.

Ea a adăugat că a venit momentul să se facă ordine în jungla produselor alimentare pentru a aboli conceptul de mâncare dietetică de care abuzează marketingul şi publicitatea.

La rândul său comisarul european pentru sănătate şi protecţia consumatorilor, Tonio Borg, aprecia că este indispensabil ca legislaţia europeană să garanteze siguranţa alimentelor şi să protejeze grupurile cele mai vulnerabile de consumatori.

Noua lege se va aplica din 2016 pentru a le permite firmelor să-şi adapteze practicile comerciale la noile reglementări.