Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: PERSPECTIVE Duminică, 31 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radiojurnal

11 Iunie 2019
Vizualizari: 334
Comentează add

Noi drepturi şi garanţii pentru copii în procedurile penale din UE

radiojurnal

Directiva privind garanţiile speciale pentru copii se aplică de astăzi în Uniunea Europeană. Copiii, consideraţi categorie vulnerabilă, vor beneficia de noi drepturi, între care asistenţa judiciară în cadrul unei proceduri penale sau sprijin financiar, dacă nu pot acoperi cheltuielile de judecată.

Reporter: Amalia Bojescu - În fiecare an, în Uniunea Europeană peste un milion de copii fac obiectul unor proceduri penale. Copiii sunt vulnerabili şi au nevoie de o protecţie specială în toate etapele procedurilor - susţine executivul comunitar. Potrivit noilor norme, copiii ar trebui să beneficieze de asistenţa unui avocat şi dacă sunt trimişi în închisoare să li se rezerve spaţii separate de cele destinate adulţilor. De asemenea, orice persoană suspectată sau acuzată că a săvârşit o infracţiune are dreptul la asistenţă judiciară, poate beneficia de sprijin financiar, de exemplu: dacă nu dispune de resursele necesare pentru a acoperi cheltuielile de judecată. Aceste drepturi le completează pe cele care sunt deja aplicate în Uniunea Europeană, între acestea: dreptul la prezumţia de nevinovăţie şi dreptul de a fi prezent la proces, dar şi cel la traducere şi interpretare.

De asemenea, indiferent unde se află în Uniunea Europeană, o persoană care este suspectată sau acuzată că a săvârşit o infracţiune are dreptul să beneficieze de serviciile de consiliere ale unui avocat. În acelaşi timp, ea trebuie să fie informată cu promptitudine cu privire la faptele de care este acuzată sau suspectată că le-a săvârşit. Statele membre, care nu au transpus încă normele, trebuie să facă acest lucru cât mai curând posibil.
 


Etichete drepturi copii UEUE drepturi copii

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live