Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ÎNTRE PRIETENI Luni, 01 Martie

Cele mai citite

Articole recente

Emisiuni

Autor

George Popescu

31 Mai 2011
Vizualizari: 21475
Comentează add

Invitați: d-na dr. Georgeta Filitti, cercetător istoric şi dl. prof. univ. dr. Valeriu Râpeanu, istoric şi critic literar

Nicolae Iorga - O scurtă biografie Nicolae Iorga - O scurtă biografie  - Conține audio

george-popescu

   Regele Carol al II-lea şi marele om de cultură, Nicolae Iorga. Credit: https://www.ziuaconstanta.ro/

La 6 iunie 1871 se năstea la Botoşani, Nicu (Nicolae, acest prenume a apărut mai târziu în lucrările savantului, sub care s-a şi consacrat) Niculae, nume de botez,  Iorga.

Un spirit enciclopedist, istoric de formaţie, cu studii la Iaşi, Leipzig, Berlin, Paris. La Iaşi a absolvit Universitatea într/un singur an cu diploma ”Magna cum laudae”. Doctoratul îl obţine la 23 de ani, odată cu intrarea în Academia Română.

Critic literar, documentarist, dramaturg, poet, memorialist, om politic(parlamentar, ministru, prim ministru). Este şi cel mai mare poligraf al românilor: a scris 1 003 volume, 12 755 de articole, 4963 de recenzii în cei 69 de ani de viaţă.

Câteva dintre publicaţiile mai importante: ”Studii şi documente cu privire la istoria românilor” - 25 de volume, ”Istoria Imperiului Otoman” - cinci volume, apărută în germană, ”Istoria românilor”  - 10 volume.

Ca literat, Iorga a scris poezii şi drame cu conţinut istoric : ”Învierea lui Ștefan cel Mare”, ”Tudor Vladimirescu”, ”Sfântul Francisc din Asisi”, volume memorialistice ”Oameni care au fost”, ”O viaţă de om, aşa cum a fost”.

Ca istoric literar a publicat ”Istoria literaturii române în secolul al XVIII-lea”, ”Istoria literaturii religioase”, ”Istoria literaturii româneşti contemporane”. 

Activitatea politică a început-o de tânăr ca şi co-fondator al Partidului Naţionalist Democratic, opţiunea sa fiind bazată pe solidaritate naţională. Ministru de interne, prim ministru între 1931 - 1932, consilier regal, parlamentar, funcţii politice în care însă nu a excelat ca politician, ci ca om de ştiinţă, savant. 

Nicolae Iorga rămâne una dintre personalităţile marcante ale culturii noastre naţionale. Din nefericire a sfârşit tragic într-o societate puţin înţelegătoare cu respectul şi valoarea cuvenite

Nicolae Iorga s-a bucurat în străinătate de mare popularitate fiind omagiat de zeci de universitaţi din Europa cu titlul de ”doctor honoris causa”, însă a putut să şi înfiinţeze lăcaşe de cultură românească : Școala română din Paris, Academia Română de la Roma, iar în ţară : Institutul de Studii Est Europene, Institutul de istorie Universală, Universitatea populară de la Vălenii de Munte.

E dificil să vorbeşti despre întreprinderile lui Nicolae iorga, uneori cuvintele sunt de prisos,  de aceea ma voi opri aici şi vă invit să ascultaţi mai bine conţinutul emisiunii care aduce argumente, fapte şi detalii mai puţin cunoscute din viaţa lui Nicolae Iorga.

Ne puteţi scrie la următoarea adresă electronică: istorica@radioromania.ro şi ne puteţi asculta în direct şi în reluare şi pe Internet la adresa : www.romania-actualitati.ro

AUDIO: emisiunea "Istorica", ediţia din 30 mai 2011


Etichete dr. Georgeta Filittiprofesorul universitar Valeriu RâpeanuNicolae Iorga

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live