Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ŞTIRI (politice, economice, sociale, culturale * Meteo * Sport) Marţi, 07 Aprilie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Ionuţ Iamandi

13 Iulie 2016
Vizualizari: 3030
Comentează add

Ce este Pokemon Go şi la ce isterie a dus în ultimele zile.

Nebunia Pokemon Go Nebunia Pokemon Go - Conține video

ionut-iamandi

Pokemoni de pluş într-un magazin din Japonia. Foto: Pixabay.com.

Mai toate publicaţiile internaţionale mari au scris în ultima vreme despre mania Pokemon Go care ar fi cuprins SUA, Australia şi Noua Zeelandă. E vorba despre noua versiune a jocului produs de compania Nintendo, de această dată nu pentru terminalele sale exclusive, ci pentru telefoanele mobile cu Android sau iOS. Frenezia cu care e întâmpinat jocul a dus la recorduri neaşteptate: în SUA, în zilele acestea, pe platformele de Android aplicaţia este mai accesată decât Twitter, Facebook sau Instagram.

Noutatea şi atractivitatea noii versiuni provin din introducerea în joc a unor elemente din viaţa reală. Jocul foloseşte GPS-ul şi ceasul telefonului personal şi în funcţie de timpul din zi şi de locaţia jucătorului, pokemonii întâlniţi pot fi acum de exemplu de apă, de pădure, fantomatice sau de noapte, în plus faţă de varietăţile cunoscute până acum: şobolani, şerpi, dragoni, dinozauri, păsări, ouă, copaci sau chiar săbii. Scopul jocului este să cauţi şi să capturezi pokemoni deplasându-te fizic în zona în care te afli. Când îi găseşti, e folosită camera telefonului care ţi-i arată ca şi cum ar fi în mod real în raza ei de acoperire. De asemenea, alte elemente ale jocului, cum ar fi PokeStops sau Pokemon gyms, sunt amplasate în locuri reale.

Captură de ecran de telefon postată pe Twitter: Pokemonii pot apărea oriunde.


Au apărut şi controverse legate de noul joc. Un player a găsit un pokemon la Auschwitz, fapt care a dus la protestul asociaţiilor evreieşti de păstrare a memoriei Holocaustului. “Este o impietate să joci Pokemon Go într-un loc precum un lagăr de exterminare nazist”, au spus ei. Dezvoltatorii au răspuns că jocul nu e lansat pentru Europa, însă e clar că popularitatea lui a depăşit graniţele SUA, Australiei şi Noii Zeelande, unde e prezent oficial. Alte relatări spun că jucători în căutare de pokemoni imaginari au dat peste un infractor real (şi l-au prins) şi chiar şi peste un cadavru. O bătălie în toată regula se dă acum la o biserică baptistă anti-LGBT din SUA unde e amplasat un Pokemon gym. Cine cucereşte gym-ul poate afişa pe el ce mesaj doreşte, pro sau anti-LGBT.

Pokemon Go a fost lansat pe 7 iulie, şi în primă fază a generat o majorare cu 10% a preţului acţiunilor Nintendo. Zilele următoare, acţiunile au crescut şi cu 25 la sută. Lansările programate în Europa sau Asia au fost amânate pentru că serverele nu mai făceau faţă cererilor iniţiale. Jocul a devenit instantaneu cel mai descărcat din toate timpurile pe Google Play şi App Store, depăşind Clash Royale. Pe 11 iulie ajunsese să fie prezent pe 5% din dispozitivele cu Android din SUA.

Cu toate acestea, gamerii specializaţi nu îi dau cele mai mari note. Pe Metacritic are 68 de puncte din 100 posibile. Miguel Concepcion de la GameSpot i-a acordat nota 7 din 10 pentru capacităţile sale de socializare şi pentru design, criticând însă anumite aspecte tehnice. Kat Brewster de la Guardian i-a dat două din cinci stele, scriind că Pokemon Go nu este un joc bun dar că furnizează o experienţă deosebită, în timp ce Matt Peckham de la Time l-a criticat pentru crash-urile repetate şi i-a dat nota 3 din 5. Mike Cosimano de la Destructoid a găsit şi el deficienţe majore, lăudând ideea dar vorbind de “execuţia ei proastă”.

Compania Nintendo, producătorul jocului, a anunţat că mai are în dezvoltare alte cinci proiecte pentru telefoanele mobile.


Etichete pokemon goexclusiv onlinenintendojocuri pe mobil

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live