Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: RADIOJURNAL Marţi, 05 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Doina Saiciuc, corespondent RRA în Statele Unite

9 Iulie 2011
Vizualizari: 2773
Comentează add

Cel puţin un milion de oameni, cei aflaţi în apropierea rampei de lansare a navetei spaţiale Atlantis, au făcut numărătoarea inversă împreună cu inconfundabila voce de la NASA.

Naveta Atlantis a fost lansată cu succes Naveta Atlantis a fost lansată cu succes - Conține video

doina-saiciuc-corespondent-rra-in-statele-unite

Lansarea navetei spaţiale Atlantis. Foto: Reuters.

Cel puţin un milion de oameni, cei aflaţi în apropierea rampei de lansare a navetei spaţiale Atlantis, au făcut numărătoarea inversă împreună cu inconfundabila voce de la NASA.

"5, 4 ,3 ,2 ,1 decolare. Atlantis a fost lansată, ultima lansare a lui Atlantis. Pe umerii navetei spaţiale, America va continua să viseze. Începutul  călătoriei sentimentale în istorie.“

Odată cu lansarea finală a lui Atlantis mulţi s-au întrebat ce va urma, ce înseamnă un punct în programul spaţial american.  

NASA a răspuns: programul navetelor spaţiale nu înseamnă sfârşitul agenţiei spaţiale sau faptul că NASA nu  va mai trimite oameni în spaţiu.

Programul de explorare spaţială, de dezvoltare tehnologică şi cercetare ştiinţifică va continua mulţi ani de zile.

NASA lucrează pentru a trimite astronauţi să exploreze sistemul solar şi pentru a trimite oameni pe Marte. Agenţia plănuieşte să construiască aşa numitul Vehicul pentru Echipă Multifuncţională, bazat pe  modelul capsulei Orion, cu o capacitate de a transporta  4 astronauţi în misiuni de câte 21 de zile.

“Ca fost astronaut şi actual administrator al NASA , sunt aici pentru a vă spune că prima poziţie a Americii în spaţiu va continua pentru cel puţin încă o jumătate de secol pentru că noi am pus bazele succesului iar eşecul nu este o opţiune", a spus administratorul NASA, Charles Bolden, la National Press Club.

Video: Lansarea navetei în spaţiu.

“Suntem stimulaţi de faptul că preşedintele Obama aprobă să lucrăm cu entităţile comerciale“, spune  Charles Bolden. "Sper să zburăm în primele misiuni comerciale la începutul anului viitor. Rachete construite de americani vor zbura la Staţia Spaţială Internaţională. Am început, deja, să lucrăm cu entităţile comerciale. Astronauţii americani vor continua operaţiunile la Staţia Spaţială Internaţională cel puţin până în anul 2020".

Primul iPhone în spaţiu 

NASA  cercetează moduri de construire a unor navete mai sigure, mai eficiente din punct de vedere al consumului de combustibil şi mai responsabile din perspectivă ecologică.

NASA, este  de asemenea, parte a echipei guvernamentale care lucrează  la dezvoltarea Noii Generaţii a Sistemului de Transport Aerian care ar trebui să fie funcţională pînă în anul 2025.

Acum, echipa Atlantis a luat în spaţiu primul iPhone. Compania din Houston Cercetarea Odiseei Spaţiale, a dezvoltat o aplicaţie a telefonului inteligent de la Apple , pentru a-i ajuta  pe astronauţi să-şi  urmărească   rezultatele ştiinţifice şi, poate, într-o bună zi să ajute chiar navigaţia aeriană. Încoporat într-o platformă construită de NanoRacks , primul iPhone va fi plasat în interiorul Staţiei Spaţiale Internaţionale.

Şi totuşi , nimeni nu ignoră faptul că  pentru prima dată într-o jumătate de secol, NASA nu va mai avea  nici o navetă spaţială  .

Până când  va fi construită o altă navetă spaţială, unii experţi spun că, poate, în 5 ani, astronauţii americani vor cumpăra locuri  la bordul navetelor ruseşti Soyouz.

Fostul administrator NASA, Mike Griffin, spune că dependenţa de Rusia este o situaţie extrem de nefericită.


Etichete AtlantisSUANASAnavetăspaţiu

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live