Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: MARI CONCERTE Luni, 15 August

Cele mai citite

Articole recente

Emisiuni

Autor

George Popescu

6 Martie 2017
Vizualizari: 2711
Comentează add

Invitaţi : dl. conf. dr. Radu Preda, director exec. al IICCMER dl. ing. Octav Bjoza, sub-secretar de stat şi preşedinte al AFDPR

„Muzeul comunismului, între vorbe şi fapte”  „Muzeul comunismului, între vorbe şi fapte” - Conține audio

george-popescu

  Credit: http://revega.ro/portfolio/muzeul-comunismului/

 6 martie este declarată Ziua gândirii arestate din România. Un semn al recunoaşterii sacrificiului făcut de o generaţie pentru a-şi apăra în primul rând libertatea de opinie.

 

În afara faptului că în ultimele decenii, statul român a recunoscut printr-un proces legislativ această lezare a drepturilor şi libertăţilor celor încarceraţi politic în timul regimului totalitar, nevoia de a constitui o bază a culturii memoriei a avut mai puţin succes când s-a vorbit despre planuri şi proiecte concrete.

 

Avem un Memorial al victimelor regimului totalitar la Sighetul-Marmaţiei, o viitoare secţie muzeistică la fostul penitenciar de la Râmnicu-Sărat, cum avem câteva semnale că şi la fosta închisoare militară Jilava, la Fortul 13 s-ar putea amenaja o reprezentare a regimului carceral românesc de după război.

 

Acum, eforturile se concentrează pentru construirea sau amenajarea – încă nu este clar acceptată formula – unui muzeu al comunismului.

 

Un loc şi posibil o instituţie care să ne arate o estimare şi un parcurs al represiunii regimului anterior faţă de proprii cetăţeni.

 

După convingerile unuia dintre invitaţii noştri – dl. conf. dr. Radu Preda – muzeul ar urma să conţină majoritar secvenţele comunizării României, de la ocupaţia sovietică şi persecutarea cetăţenilor români cu alte convingeri politice şi până la impactul pe care l-a avut folosirea psihiatriei ca mijloc de presiune şi înlăturare a opozanţilor politici din anii '80.

 

Muzeul comunismului ar urma să aibă sediul în Capitală, aceasta în condiţiile în care autorităţile locale îşi vor oferi partea lor de contribuţie.

 

Vor fi iniţiate atât discuţii practice sau cel puţin purtătoare de finalitate cu membrii actualului Executiv, cât şi identificarea unui sprijin financiar suficient de îndestulător pentru a finaliza acest proiect.

 

Muzeul comunismului va fi deschis într-o variantă optimistă în toamna anului 2019 şi va reprezenta un avertizor de imagini şi mărturii documentate pentru generaţia tânără în special şi pentru cei care se vor naşte, căci numărul foştilor deţinuţi politici a scăzut în ultima decadă cu 98 la sută din cei înregistraţi la începutul anului 1990.

 

O existenţă a muzeului comunismului în opinia invitaţilor ar putea constitui o reparaţie adusă celor care şi-au jerfit tinereţea, avutul şi viaţa, pe de altă parte ar putea oferi mai multă încredere că un astfel de parcurs istoric nu ar mai avea loc pentru cetăţenii României.

 

AUDIO: „Istorica”, ediţia din 6 martie 2017

 

 

Regia de montaj : Alexandru Balaban

 

Regia de emisie : Mariana Băjenaru şi Raluca Goga

 

Emisiunea "Istorica" se difuzează şi în reluare pe frecvenţele postului Radio România Actualităţi, marţi dimineaţa, între orele 02.30 – 03.00.           

 

Fişierul audio poate fi descărcat cu titlu personal şi gratuit din secţiunea PODCAST (colţul din dreapta).          

 

Fişierele din această secţiune pot fi consultate timp de maximum zece săptămâni de la data publicării.     

 

 

 


Etichete muzeu al comunismuluirepresiuneîncălcarea drepturilorlibertăţitotalitarismPCRvictimearestaţiînchisorilagărecolonii de muncăregim carceralfamiliiprivaţiunioraşsatRPRRSRURSSlegerecompensăreparaţiemoralitatememoria colectivă

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live