Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: CONTRACRONOMETRU Luni, 27 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Răzvan Stancu

11 Februarie 2011
Vizualizari: 2736
Comentează add

Preşedintele francez Nicolas Sarkozy a afirmat că modelul multicultural este un "eşec" în Europa. Afirmaţii asemănătoare au făcut cancelarul german Angela Merkel şi premierul britanic David Cameron.

Multiculturalismul, "un eşec în Europa"

razvan-stancu

Preşedintele francez, Nicolas Sarkozy în cadrul unei emisiuni televizate. Foto: Reuters.

Multiculturalismul este un "eşec" în Franţa şi în întreaga Europă, deoarece "există prea multă preocupare pentru identitatea celui care soseşte şi prea puţină pentru identitatea ţării care îl primeşte", a declarat preşedintele Nicolas Sarkozy, citat de AFP.

Nicolas Sarkozy se alătură astfel declaraţiilor cancelarului german Angela Merkel, care apreciase la 16 octombrie 2010 că modelul unei Germanii multiculturale, unde coabitează în armonie diverse culturi, "a eşuat complet".

Premierul britanic David Cameron a subliniat de asemenea la 5 februarie 2010 la Munchen, că "doctrina multiculturalismului de stat", care încurajează "diferitele culturi să trăiască separat unele de altele", a eşuat.

În cadrul unei emisiuni televizate difuzate joi, preşedintele Nicolas Sarkozy răspunzând unei întrebări asupra problematicii multiculturalismului, a oferit ca exemplu islamul, în contextul în care dezbaterea asupra locului acestei religii în societate este din ce în ce mai importantă în Franţa, unde locuiesc între 5 şi 6 milioane de musulmani.

"Compatrioţii noştri musulmani trebuie să poată trăi şi practica religia, la fel ca orice alt compatriot" de altă religie, "dar nu poate fi vorba decât de un islam al Franţei şi nu de un islam în Franţa”, a afirmat preşedintele francez.

“Comunitatea naţională franceză nu vrea să-şi schimbe modul de viaţă, stilul de viaţă, egalitatea între bărbaţi şi femei, libertatea pentru copii de a merge la şcoală”, a mai spus Nicolas Sarkozy.

În Franţa, lidera de extremă dreapta Marine Le Pen a provocat indignare când a făcut o paralelă între rugăciunile musulmane pe străzi şi ocupaţie nazistă.

Legat de acest fapt, Nicolas Sarkozy, a apreciat că "nu vrem ca în Franţa cineva să se roage în mod ostentativ pe stradă”, dar este "normal” să existe moschei”, iar "rugăciunea nu ofensează pe nimeni, însă nu vrem un prozelitism religios agresiv”.

În Franţa a fost adoptată recent o lege prin care se interzice integral purtarea vălului islamic, lege.


Etichete Nicolas SarkozyFranţamulticulturalismislamGermaniaMarea Britanie

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live