Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Obiectiv, România Joi, 29 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

Emisiuni

Autor

George Popescu

3 Iulie 2017
Vizualizari: 3937
Comentează add

Invitat : col(r). prof. dr. Petre Otu, preşedinte al Comisiei Naţionale de Istorie Militară

„Misiunea Militară Franceză în România. 1916-1918” „Misiunea Militară Franceză în România. 1916-1918” - Conține audio

george-popescu

 gen. Alexandru Averescu şi gen. Henri Mathias Berthelot pe frontul de la Oituz, 1917. Credit: http://www.europeana1914-1918.eu

După 30 de ani de colaborare economică şi militară cu Germania, parte din blocul Puterilor Centrale, România trece odată cu semnarea Convenţiei politice şi militare din august 1916 în tabăra Antantei. Dintre puterile garante ale acestei alianţe, Franţa oferea semnele cele mai clare pentru un sprijin consistent şi rapid.

 

Astfel că în urma diligenţelor făcute de guvernul României şi în urma rezultatelor nesatisfăcătoare ale campaniei militare din primele luni de război este semnat un acord de colaborare pentru trimiterea în România a unui detaşament de militari şi specialişti francezi.

 

La 15 octombrie 1916 aceasta soseşte în Bucureşti, în următoarele săptămâni ajunge la Iaşi, unde rămâne până la 10 martie 1918.

 

După primele luni acestui detaşament i se mai adaugă alţi militari şi specialişti care întregesc de-acum o misiune militară cu peste 1500 de membri.

 

Ofiţeri de stat major, de operaţii în teren, de antrenament, consilieri militari, medici, infirmiere.

 

Toţi aceştia trec în iarna anului 1916-1917 la reorganizarea armatei române, aproape 400 de mii de oameni în aşa fel încât la venirea primăverii să fie aptă pentru a declanşa ofensiva pentru eliberarea teritoriului.

 

În paralel cu prezenţa membrilor Misiunii Militare Franceze, armata română a beneficiat pe bază de credit de o înzestrare cu armament, muniţie, efecte şi echipament militar, la revistele de front militarii români arătau şi se comportau ca nişte francezi.

 

Antrenamentele de pe câmpurile de instrucţie au arătat ofiţerilor francezi caracteristicile militarului român: răbdător, priceput şi dornic să lupte. Exact ceea ce se aşteptau francezii să vadă în România, după un efort de câteva luni.

 

Misiunea Militară Franceză s-a dovedit un de un real folos şi pentru limitarea ravagiilor pe care le-au făcut tifosul şi febrea recurentă atât în rândul militarilor, cât şi în cel al populaţiei civile. Mulţi dintre medicii şi infirmierele Misiunii au pierit prin contractarea virusului.

 

Misiunea Militară Franceză a avut şi o componentă politică presând asupra guvernului român pentru păstrarea frontului oriental şi încercând să menţină şi un echilibru în relaţiile dintre aliaţii români şi ruşi, relaţii care din păcate s-au tot deteriorat până la retragerea Rusiei din război şi îngheţarea frontului în martie 1918.

 

Cel mai mare succes al Misiunii Militare Franceze a fost transformarea armatei noastre într-o forţă redutabilă care a reuşit în ciuda unei presiuni serioase a Puterilor Centrale să păstreze Moldova, teritoriu naţional şi să nu poată scoate România din război pe calea armelor.

 

Rămaşi singuri împotriva germanilor, austro-ungarilor, otomanilor şi bulgarilor, am fost siliţi să încheiem pacea de la Buftea-Bucureşti, în acest fel nici Misiunea Militară Franceză nu mai avea motiv să staţioneze în România.

 

Şeful acesteia, generalul Henri Berthelot s-a dovedit un bun şi înţelept consilier militar al regelui Ferdinand, dar şi un sprijinitor al cauzei româneşti la Paris.

 

Generalul Berthelot s-a reîntors în fruntea unor armate ale Antantei, trecând Dunărea la câteva zile după ce România redeschisese ostilităţile cu Puterile Centrale, înainte de armistiţiul din 11 noiembrie 1918, ţara noastră onorându-şi cuvântul dat şi participând la efortul de război ca stat aliat şi asociat.

 

Mai multe detalii privind rolul Misiunii Militare Franceze în România le puteţi găsi în fişierul audio al ediţiei :

 

AUDIO: „Istorica”, ediţia din 3 iulie 2017

 

 

Regia de studio : Nicu Tănase şi Carmen Nicolau

 

Regia de emisie : Monica Zaharia şi Ileana Băjenaru

 

Emisiunea "Istorica" se difuzează şi în reluare pe frecvenţele postului Radio România Actualităţi, marţi dimineaţa, între orele 02.30 – 03.00.        

 

Fişierul audio poate fi descărcat cu titlu personal şi gratuit din secţiunea PODCAST (colţul din dreapta).                      

 

Fişierele din această secţiune pot fi consultate timp de maximum zece săptămâni de la data publicării.              

 

Ne puteţi scrie la: istorica@radioromania.ro şi ne puteţi asculta în direct şi în reluare de la: www.romania-actualitati.ro  


Etichete Misiunea Militară FrancezăParisBucureştiarmata rusăreorganizarematerial de războiBerthelotofiţerimilitari româniOituzMărăşeştiMărăştidotaresuccesiscusinţăPuterile CentraleBuftea-Bucureşti

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live