Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: AGENDA GLOBALĂ Vineri, 14 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia

5 Martie 2018
Vizualizari: 692
Comentează add

Alegerile parlamentare din Italia au doi câştigători - anunţă presa peninsulară după numărarea voturilor din peste 90% din secţii.

Mişcarea 5 Stele şi Liga Nordului, câştigătorii alegerilor din Italia

elena-postelnicu-corespondent-rra-in-italia

 Foto: Arhivă.

Alegerile parlamentare din Italia au doi câştigători - anunţă presa peninsulară după numărarea voturilor din peste 90% din secţii.

Mişcarea populistă 5 Stele devine principalul partid italian, iar formaţiunea extremistă Liga Nord îşi devansează partenerul Forzza Italia în cadrul coaliţiei de dreapta, conduse până acum de fostul premier Silvio Berlusconi şi care ar urma să obţină cele mai multe locuri în Parlament.

În aşteptarea rezultatelor definitive, analiştii constată că italienii au votat în principiu cu partidele de dreapta şi cu formaţiunile anti-sistem, fără să dea vreuneia o majoritate parlamentară clară.

Practic, Italia este împărţită în trei: Mişcarea anti-sistem 5 Stele, care propune pe Luigi Di Maio, 31 de ani ca prim-ministru, a obţinut singură cele mai multe voturi - 31,60%, însă pe primul loc, cu 37% se clasifică de fapt coaliţia de centru dreapta a lui Silvio Berlusconi, Forzza Italia şi Matteo Salvini - Liga Nordului.

Nici 5 Stele şi nici coaliţia de dreapta nu au însă voturile suficiente care să le permită să ridice pretenţii pentru formarea guvernului de la Roma.

În mare cădere se află actualul partid de la guvernare, Partidul Democrat al lui Matteo Renzi, centru stânga reuşind să obţină voturi doar în regiunile centrale şi de nord, Toscana şi Trentino Alto Adige.

În privinţa rezultatelor de la alegerile regionale din Lazio şi Lombardia, numărătoarea buletinelor de vot va începe abia în această după amiază.

Potrivit primelor sondaje de la ieşirea din urne, Nicola Zingaretti, de centru-stânga ar putea rămâne în continuare guvernatorul regiunii Lazio, în vreme ce la Milano, actualul guvernator al regiunii Lombardia, Roberto Maroni, de la Liga Nordului va ceda ştafeta candidatului de centru-dreapta, Attillio Fontana.


Etichete alegeriitalia

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live