Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ÎNTRE PRIETENI (CONTINUARE) Joi, 27 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Alina Stănuţă

31 Mai 2021
Vizualizari: 462
Comentează add

Declaraţii ale adjunctului secretarului general al NATO, Mircea Geoană, şi ale ministrului apărării naţionale, Nicolae Ciucă, la Forumul de Securitate Atlantic-Marea Neagră 2021.

Mircea Geoană și Nicolae Ciucă, la Forumul de Securitate Atlantic-M. Neagră

alina-stanuta

Adjunctul secretarului general al NATO, Mircea Geoană (stg) și ministrul apărării, Nicolae Ciucă (dr). foto: Laurențiu Turoi/MApN.

Adjunctul secretarului general al NATO, Mircea Geoană, afirmă că aterizarea forţată de săptămâna trecută a avionului civil în Belarus poate fi introdusă în categoria pitrateriei la nivel de stat.

Mircea Geoană a făcut apel la eliberarea imediată a jurnalistului disident Roman Protasevici şi a partenerei sale de viaţă Sofia Sapega şi a subliniat că Alianţa Nord-Atlantică este în favoarea unei anchete internaţionale în acest caz..

Prezent la Bucureşti, la Forumul de Securitate Atlantic-Marea Neagră 2021, Mircea Geoană a mai spus că NATO se confruntă în prezent cu provocări de securitate fără egal.

Reporter: Alina Stănuţă: Adjunctul secretarului general al NATO, Mircea Geoană, declara că Alianţa se confruntă cu cel mai provocator mediu de securitate dintr-o generaţie, la care a răspuns cu cea mai mare abilitate de adaptare. Mircea Geoană a mai subliniat că NATO este capabilă şi pregătită să îşi apere toţi aliaţii la nevoie.

Mircea Geoană: Suntem în faţa celui mai provocator mediu de securitate dintr-o generaţie şi NATO a răspuns cu cea mai mare abilitate de adaptare a apărării noastre colective dintr-o generaţie, pentru că, atunci când lumea se schimbă, şi NATO se schimbă. Am făcut acest lucru cu succes în ultimii 72 de ani din existenţa noastră şi o facem şi acum cu acelaşi nivel de determinare şi succes.

Reporter: La rândul său, ministrul apărării naţionale, Nicolae Ciucă, preciza, la conferinţa de presă care s-a desfăşurat la sediul Comandamentului Multinaţional de Divizie Sud-Est, că România a lansat în permanenţă idei de întărire a flancului estic al NATO:

Nicolae Ciucă: La fiecare Summit al Alianţei, după criza din Ucraina, din anul 2014, România a venit cu o propunere concretă de întărire a flancului estic, punând la dispoziţie teritoriul, structurile militare şi experienţa pentru constituirea unei arhitecturi de securitate complete în regiune, a unor concepte menite să faciliteze instruirea în comun sau a unor proiecte de întărire a securităţii regionale în anumite sectoare de activitate.

Reporter: Declaraţiile au fost făcute în contextul în care în România are loc în această perioadă un exerciţiu NATO la care participă peste 9 mii de soldaţi din 20 de state, inclusiv România.


Etichete belarusRoman Protasevicimircea geoananicolae ciucanatoforumul de securitate atlantic-marea neagra(RS)

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live