Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ŞTIRI (politice, economice, sociale, culturale * Meteo * Sport) Luni, 20 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Cristina Iliescu

21 Mai 2012
Vizualizari: 1547
Comentează add

La auditul realizat, ministerul Educaţiei a constatat întârzieri mari în achiziţia mobilierului, dar şi a materialelor didactice necesare clasei pregătitoare.

Ministerul Educaţiei păstrează în 2012 clasa pregătitoare

cristina-iliescu

Noua conducere de la ministerul Educaţiei nu renunţă anul acesta la introducerea clasei pregătitoare, dar nu este exclus ca anul viitor acest lucru să se întâmple.

Deocamdată, ministrul interimar Liviu Pop a anunţat că problema se analizează pentru anul şcolar viitor, deoarece anul acesta este prea târziu pentru desfiinţarea clasei pregătitoare.

În ceea ce priveşte achiziţiile de mobilier şi materiale pentru infrastructura necesară înfiinţării clasei pregătitoare, responsabilitatea s-a transferat către fiecare unitate de învăţământ şi nu se va mai face pe regiuni, aşa cum stabilise guvernul anterior.

Decizia a fost luată în urma unui audit - control financiar cerut de premierul Victor Ponta.

La auditul realizat, ministerul Educaţiei a constatat întârzieri mari în achiziţia mobilierului, dar şi a materialelor didactice necesare clasei pregătitoare.

Şi în acest context, ministrul educaţiei Liviu Pop a decis transferarea sumelor alocate de la cele opt regiuni la fiecare unitate şcolară, în vederea achiziţionării acestora în timp util.

"Astăzi, doar o singură regiune din cele opt regiuni avea procedura finalizată. Exista riscul real de a nu putea avea acest mobilier în şcoli la data de 13 septembrie. Din acest motiv, ca singură soluţie, am decis transferarea sumei de la nivelul regiunilor către unităţile de învăţământ şi, totodată, transferarea responsabilităţilor achiziţiilor la directorii de unităţi şcolare. Există 130.000 de beneficiari, ceea ce înseamnă o alocare a acestor sume per elev, de aproximativ 200 de lei. În ceea ce priveşte cei 23 de milioane de lei alocaţi pentru achiziţionarea materialelor didactice, auditul a constatat întârzieri şi mai mari.

"Am decis finalizarea unei hotărâri de guvern care va intra în şedinţa de guvern abia săptămâna viitoare. Din păcate, în bugetul Ministerului Educaţiei nu există sume prevăzute pentru crearea spaţiilor de joacă în interiorul acestor clase. Voi propune premierului câteva soluţii posibile, după o anumită analiză", a declarat Liviu Pop.  

La clasele pregătitoare vor preda 6.000 de profesori calificaţi din sistem. 

"Pentru a avea resurse calificate şi formate pentru această clasă, voi iniţia un act normativ pentru completarea Legii educaţiei naţionale. Cert este că avem nevoie de cel puţin 6.000 de profesori care să predea la nivelul claselor pregătitoare. Suntem nevoiţi să facem mişcarea de personal, pentru ca la nivelul tuturor claselor pregătitoare să existe resursă umană, care este astăzi în sistem şi care poate fi formată până în 13 septembrie", a mai spus Liviu Pop.   

La întrebările ziariştilor cu privire la finanţarea învăţământului superior prin granturi sau locuri bugetate, ministrul educaţiei Liviui Pop nu a oferit un răspuns foarte clar.

Fostul ministru al educaţiei, Ioan Mang, însă, a declarat luni, la finalul discuţiilor purtate cu ministrul interimar Liviu Pop, că decizia de finanţare a învăţământului superior prin granturi, anunţată de fostul ministru al educaţiei Cătălin Baba, şi nu a locurilor studenţilor nemulţumeşte foarte mult universităţile, existând posibilitatea încălcării altor prevederi legislative existente.

El menţionat însă că, la această dată, în învăţământul superior există şi alte probleme care trebuie soluţionate, precum situaţia posturilor care acum sunt blocate, situaţia diplomelor eliberate de Universitatea "Spiru Haret". 

"Din păcate, la această întâlnire nu au fost prezenţi şi ceilalţi doi miniştri, care au contribuit din plin la toate problemele care există astăzi în sistemul naţional de educaţie: locurile sunt blocate în învăţământul superior, situaţia de la Spiru Haret, faptul că toate universităţile sunt nemulţumite de această idee cu granturile. De fapt, ar produce în momentul ăsta cred că şi încălcări ale altor legi", a declarat fostul ministru al educaţiei, Ioan Mang.


Etichete ministerul educaţieiclasa pregătitoareguvern

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live