Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: CA PE ROATE Sâmbătă, 23 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Ilie Pintea

25 Noiembrie 2016
Vizualizari: 1193
Comentează add

Liderii sindicali consideră că minele puteau funcţiona încă 25 de ani, iar primarul din Petrila că oraşul e condamnat la moarte lentă

Minele Lonea şi Lupeni vor fi închise

ilie-pintea

Foto: Ilie Pintea

Minele Lonea şi Lupeni din Valea Jiului vor intra într-un program de închidere, după ce Comisia Europeană a autorizat un sprijin în valoare de aproape 448 de milioane de lei acordat de ţara noastră în acest scop, anunţă corespondentul RRA Ilie Pintea.

După aplicarea deciziei, Complexul Energetic Hunedoara va mai rămâne cu două exploatări miniere viabile şi cu cele două termocentrale, iar numărul şomerilor va creşte cu cel puţin 1.000 de persoane.

Pentru minerii de la Lonea, prima mină deschisă în Valea Jiului, decizia închiderii exploatării este nejustificată, având în vedere că rezervele de cărbune din subteran permit continuarea activităţii. Vasile Pădurar, preşedintele sindicatului:

"La Lonea nu s-au mai făcut de ani buni investiţii, dar cu o minimă investiţie ar mai putea să dea cărbune cel puţin 25 de ani. Nici noi nu ştim cum s-a făcut această alegere".

Închiderea minei Lonea va avea consecinţe directe şi asupra bugetului Primăriei Petrila, care a mai pierdut o mină anul trecut. Vasile Jurca, primarul Petrila:

"O moarte lentă a oraşului pentru că, din păcate, mina Lonea este singurul angajator de anvergură din oraşul Petrila. Cu siguranţă, vor fi sute de noi şomeri".

Mai mult de jumătate din ajutorul de stat pentru închidere va însemna plăţi compensatorii şi programe de reconversie profesională pentru minerii concediaţi. La cele două exploatări lucrează aproape 2.000 de mineri, dintre care mai bine de jumătate vor îndeplini condiţiile de pensionare până în 2018, când minele Lonea şi Lupeni vor fi închise.


Etichete Minele de cărbuneLoneaLupeniComisia EuropeanăComplexul Energetic HunedoaramineritValea JiuluiVasile JurcaVasile Păduraru

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live