Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ŞTIRI * Meteo * Sport Miercuri, 06 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Alexandru Beleavski, Moscova

9 Octombrie 2020
Vizualizari: 369
Comentează add

Min. de externe ai Armeniei și Azerbaidjanului merg la negocieri la Moscova

alexandru-beleavski-moscova

 Conflictul din Nagorno-Karabah. Arhivă Foto: www.commons.wikimedia.org/wiki/File:Artsakh_Occupation_Map.png

Miniștrii de externe ai Armeniei și Azerbaidjanului au confirmat că vor merge astăzi la Moscova pentru a discuta despre o posibilă soluționare a conflictului din enclava Nagorno-Karabah.

Președintele rus, Vladimir Putin, a invocat motive umanitare pentru încheierea ostilităților în invitația făcută celor doi lideri.

Violențele au reizbucnit la sfârșitul lunii septembrie în acel teritoriu locuit de armeni, dar care este în ochii comunității internaționale parte din Azerbaidjan.

Consultările armeano-azere de la Moscova vor avea loc astăzi, la nivelul miniștrilor de externe, Bakul şi Erevanul confirmând că au acceptat invitația lansată aseară de președintele Vladimir Putin, a anunțat purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova.

Aseară, aproape de miezul nopții, președintele Putin a dat publicității prima sa declarație oficială privind conflictul din Nagorno-Karabah, în care i-a invitat astăzi în capitala rusă pentru consultări cu medierea șefului diplomației de la Moscova, Serghei Lavrov, pe miniștrii de externe ai Armeniei și Azerbaidjanului.

Liderul rus a precizat că invitația a fost lansată după seria de convorbiri telefonice pe care le-a avut cu președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, și premierul Armeniei, Nikol Pashinyan.

În declarație Vladimir Putin a făcut apel la încetarea luptelor în zona conflictului din Nagorno-Karabah din rațiuni umanitare, pentru a permite părților să facă schimbul de corpuri ale celor uciși şi de prizonieri.

Tot astăzi, premierul rus, Mihail Mişustin, a sosit la Erevan, unde are loc reuniunea șefilor de guvern din Uniunea Economică Euroasiatică, urmând să aibă și o întâlnire separată cu premierul Nikol Pashinyan.

Aseară, Mihail Mișustin l-a sunat pe omologul său azer, Ali Asadov, cu care a discutat cooperarea economică și conflictul din Karabah, subliniind urgența stabilizării situației, a încetării luptelor și a reluării negocierilor privind reglementarea politică a conflictului.

(PH)Etichete ArmeniaAzerbaidjanNagorno-KarabahnegocieriRusiaMoscova(PH)

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live