Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: LA DISPOZIŢIA DVS. Luni, 25 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Cătălin Gomboş

6 Iulie 2013
Vizualizari: 1419
Comentează add

O grupare islamistă a ameninţat că va folosi violenţa pentru a impune legea islamică, Sharia.

Militanţii islamişti egipteni ameninţă cu represalii

catalin-gombos

Militanţii islamişti ameninţă cu represalii după înlăturarea de la putere a preşedintelui Egiptului Mohamed Morsi. Foto: arhivă AFP.

Islamişti egipteni au ameninţat că vor folosi violenţa, pentru a impune legea islamică, Sharia, şi au catalogat îndepărtarea fostului preşedinte, Mohamed Morsi, drept o declaraţie de război, făcută Islamului.

Potrivit Reuters, ameninţarea a fost făcută în numele grupării militante Ansar al Sharia, la o zi după ce zeci de mii de suporteri ai lui Morsi au protestat faţă de intervenţia Armatei.

Ţara a fost afectată, ieri, şi de violenţe soldate cu cel puţin 24 de morţi.  

Ansar al Sharia este un grup fondat la sfârşitul anului trecut care are, printre obiective, războiul sfânt - Jihadul.

Numele organizaţiei trimite la perioada profetului Muhammad, "ansar", cuvânt care are sensul de "suporteri", "cei care ajută", fiind partizanii acestuia, din Medina.

Termenul "ansar" apare în denumirile mai multor organizaţii fundamentaliste, unele militante, cum a fost sângeroasa "ansar al Islam" din Irak, o grupare afiliată Al-Qaeda.

Ciocniri sângeroase între manifestanţi pro şi anti-Morsi

Comunicatul de astăzi al Ansar al Sharia a fost făcut la doar o zi după ce, în Peninsula Sinai, cinci membri ai forţelor de securitate egiptene au fost ucişi, în mai multe atacuri.

Activitatea militanţilor islamişti s-a intensificat în peninsulă, după răsturnarea lui Hosni Mubarrak, însă nu este clar cine a fost în spatele ultimelor atacuri.

Reuters scrie că intervenţia de miercuri a armatei a dat naştere la temeri că o parte dintre adepţii partidelor islamiste implicate în procesul politic s-ar putea radicaliza.

Unii comentatori au făcut trimitere, în ultimele zile, şi la războiul civil algerian din anii '90, care a izbucnit după ce Armata a invalidat alegerile câştigate de islamişti.

Deocamdată, reprezentanţii Fraţilor Musulmani, principala organizaţie islamistă din Egipt, au afirmat că nu vor recurge la o campanie armată, însă zeci de persoane au fost ucise, deja, în ultimele săptămâni, în ciocniri între manifestanţi pro şi anti-Morsi.


Etichete islamislamiştiextremiştiEgiptAnsar al ShariaShariajihadMorsiMohamed MorsiSinai

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live