Franţa: a fost înfiinţat Clubul Investitorilor în Apărare
Intreprinderile sunt în mare parte private dar nu pot acţiona în deplină libertate, fiind obligate să obţină de fiecare dată avizul Guvernului Franţei.

Articol de Radio România Actualităţi, 30 Iunie 2025, 23:47
În Franţa, Agenţia pentru achiziţii din domeniul apărării din cadrul Ministerului Forţelor Armate a înfiinţat Clubul Investitorilor în Apărare, cu rolul de a oferi sprijin pe termen lung reţelei sale de fonduri private, de investiţii sau de datorie, ce contribuie la finanţarea companiilor din industria de apărare.
Corespondenta RRA, Daniela Coman, a transmis detalii de la Paris:
În luna martie, ministrul forţelor armate şi cel al economiei şi finanţelor anunţau crearea acestui club pentru a susţine efortul de apărare al Franţei, declanşat în 2022, în urma izbucnirii conflictului dintre Rusia şi Ucraina. Primul său obiectiv este de a familiariza finanţatorii actuali şi potenţiali din sectorul industriei de apărare franceze, în prezent există în jur de 80 de fonduri de investiţii sau de datorie, cu caracteristicile specifice ale industriei de apărare şi ale companiilor din cadrul Bazei Industriale şi Tehnologice de Apărare. Un al doilea obiectiv este de a le permite acestor întreprinderi să acceseze mai uşor surse de finanţare special concepute pentru ele.
Odată Clubul Investitorilor în Apărare constituit, fiecare membru va fi invitat să semneze o cartă prin care să-şi asume angajamentele în calitate de partener de încredere al Agenţiei Franceze de Achiziţii pentru Apărare, angajamente de natură economică, de guvernanţă, suveranitate şi în relaţia directă cu agenţia. Acest club va sprijini creşterea investiţiilor sectorului privat în apărare şi va asigura alinierea acestora la nevoile existente, în deplină cooperare cu actorii din domeniu şi cu Ministerul Forţelor Armate. Investiţiile pe termen lung în apărare necesită cunoaşterea specificului şi a provocărilor unui sector care are propriul cadru de reglementare, care implică inclusiv controale stricte privind exportul unor materiale de război sau cu dublă utilitate, precum şi al investiţiilor străine în Franţa.
Chiar dacă întreprinderile din domeniu sunt în mare parte private, ele nu pot acţiona în deplină libertate, fiind obligate să obţină de fiecare dată avizul Guvernului Franţei. Datorită acestor constrângeri, sectorul de apărare beneficiază de un sprijin guvernamental semnificativ. Ceea ce se numeşte Baza Industrială şi Tehnologică de Apărare a Franţei cuprinde tot ecosistemul producţiei de bunuri necesare pentru apărarea ţării, de la echipamente strategice militare, în care se încadrează armamentul şi tot sistemul de dispozitive cu rolul de a ucide şi a distruge, materialele strategice neletale, ce permit funcţionarea echipamentelor armatei naţionale, cum ar fi combustibilul, până la furnizorii de produse necesare forţelor armate, cum ar fi medicamentele şi alimentele.
În acelaşi timp, industria de apărare este caracterizată de o aşa-numită dualitate, care se referă la coexistenţa a două producţii simultan, în scopuri militare, dar şi civile. Această coexistenţă este încurajată de autorităţile publice şi motivată de profitabilitatea economică, pentru a le permite companiilor din sector să se replieze rapid în cazul unui declin al activităţii militare. Din punct de vedere tehnologic, ele se pot folosi de ambele producţii, civilă şi militară, pentru a inova, descoperirile făcute în domeniul militar aducând adesea beneficii importante cercetării pentru producţia civilă, şi invers.