Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: 100% MUZICĂ Miercuri, 03 Martie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radu Dobrițoiu

27 Aprilie 2018
Vizualizari: 1080
Comentează add

Secretarul de stat american, Mike Pompeo, a discutat la Bruxelles despre Rusia şi cheltuielile militare cu omologi ai săi din NATO.

Mike Pompeo a discutat cu omologii din NATO despre Rusia

radu-dobritoiu

Secretarul de stat american, Mike Pompeo, a discutat la Bruxelles despre Rusia şi cheltuielile militare cu omologi ai săi din NATO, la mai puţin de o zi după ce a fost confirmat ca şef al diplomaţiei SUA, relatează dpa.

Fostul director al CIA a plecat în primul său turneu extern la doar câteva ore după confirmarea sa în noua funcţie de către Senatul american.

"Am venit direct, am fost confirmat ieri după-amiaza, m-am suit în avion şi am ajuns aici", i-a spus Pompeo secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, la sosirea la sediul Alianţei.

"Am avut un motiv important. Munca pe care o avem de făcut astăzi aici e de nepreţuit", a adăugat el.

Stoltenberg i-a urat bun venit, subliniind că vizita sa stă mărturie "importanţei pe care o are Alianţa şi importanţei pe care o acordaţi Alianţei".

Pompeo "a reuşit să discute cu miniştrii de externe din NATO la doar 12 ore şi 34 de minute după ce a fost confirmat. Cred că este un nou record", a spus Stoltenberg, pentru a adăuga că acest lucru "reconfirmă angajamentul SUA şi al preşedintelui Donald Trump faţă de legăturile transatlantice".

Acest angajament a fost pus sub semnul întrebării de criticile repetate ale lui Trump în sensul că aliaţii SUA nu contribuie suficient la "împărţirea poverii" în NATO, SUA având de departe cel mai mare buget pentru apărare, aminteşte dpa. În 2014, ţările NATO au convenit să-şi majoreze cheltuielile pentru apărare la 2% din PIB până în 2024.

Problema finanţelor a fost unul din principalele puncte de discuţie de pe agenda lui Pompeo de vineri, a menţionat sub acoperirea anonimatului un înalt oficial din Departamentul de stat al SUA, conform căruia "s-a înregistrat un consens al tuturor ţărilor" de a majora cheltuielile militare.

Miniştrii de externe din NATO au discutat de asemenea despre Rusia şi au confirmat strategia Alianţei Nord-Atlantice de a încerca să descurajeze Moscova de la comportamente destabilizatoare, menţinând în acelaşi timp dialogul, a declarat Stoltenberg.

Mike Pompeo a pus accentul pe "anvergura agresiunii ruse şi necesitatea ca Occidentul să dea dovadă de unitate", a mai spus înaltul oficial american citat de dpa.

În ce priveşte Siria, aliaţii au "condamnat ferm" folosirea de arme chimice de către guvernul sirian şi şi-au exprimat sprijinul faţă de negocierile de pace conduse de ONU, a arătat secretarul general al NATO. Totodată, miniştrii de externe au căzut de acord asupra liniilor generale ale misiunii de pregătire care urmează să fie lansată în iulie în Irak şi la care urmează să participe "câteva sute de oameni".

De la Bruxelles, Mike Pompeo urmează să se deplaseze în Orientul Mijlociu pentru întâlniri cu lideri saudiţi, israelieni şi iordanieni consacrate unor chestiuni regionale şi bilaterale.
 


Etichete reuniunea ministriala NATOMike Pompeoministrii de externe NATO

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live