Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Obiectiv, România Joi, 24 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Bogdan Isopescu

11 Iulie 2019
Vizualizari: 1148
Comentează add

Este PRIMA STATISTICĂ de acest gen realizată de Institutul Național de Statistică la solicitarea jurnaliștilor Radio Romania Actualități.

Mii de persoane mor anual din cauza infecţiilor contractate în spitale

bogdan-isopescu

 Foto: Arhivă.

Peste 7 mii de decese au fost cauzate de sepsis în ultimii 5 ani, termen generic pentru infecții, inclusiv pentru infecțiile nosocomiale, infecții contractate în spitalele din Romania.

Este prima statistică de acest gen realizată de Institutul Național de Statistică la solicitarea jurnaliștilor Radio Romania Actualități. Conform datelor INS,  numărul deceselor prin sepsis este în creștere astfel că cele mai multe cazuri au fost înregistrate în anul 2018, aproximativ 2 mii, în timp ce în urmă cu 5 ani numărul lor era la jumătate, puțin peste o mie. 

O creștere similară se înregistrează strict și la numărul cazurilor de infecții nosocomiale din spitalele romanești. Conform statisticilor furnizate de Institutul Național pentru Sănătate Publică,  în anul 2014 s-au înregistrat aproximativ 10 mii de cazuri de infecții nosocomiale în timp ce în 2018 s-au înregistrat peste 20 de mii.
 
Dublarea numărului de decese prin sepsis precum și cea a cazurilor de infecții nosocomiale este explicată de medicii romani nu atat prin agravarea condițiilor din spitale ci printr-o raportare mai bună a acestor cazuri.
 
Pe de altă parte, medicii spun că Romania încă are o problemă la acest capitol, iar studiile europene arată că procentul de infecții raportat este de doar 2% în timp ce cifra exactă se apropie de 6% din numărul total al pacienților internați.
 
Decese cauzate de sepsis, conform INS
 
   2014: 1.041
   2015: 1.112
   2016: 1.528
   2017: 1.675
   2018: 1.930
 
Total decese prin sepsis 5 ani: 7.286
 
 
Cazuri de infecții nosocomiale raportate, conform INSP:
 
   2014: 10.630
   2015: 12.316
   2016: 16.175
   2017: 19.607
   2018: 20.236
 
Total cazuri infecții nosocomiale 5 ani: 78.964
 
 
Mai jos regăsiți lanțul birocratic al documentelor privind decesul unei persoane precum și explicația INS de ce nu au fost întocmite, până acum, statistici în legătură cu decesele cauzate de sepsis.
 
Redăm integral comunicarea cu INS:
„Buletinele statistice de deces sunt completate de Oficiile de Stare Civila pe baza Certificatului de Deces si a Certificatului Constatator de Deces întocmit de medicul legist.  
Cauza de deces inscrisa pe buletinul statistic de deces este codificata de medicii din cadrul  Directiilor Judetene de Sanatate Publica (specializati in codificarea cauzelor de deces), iar codificarea o realizeaza conform Clasificarii Internationale privind Maladiile (ICD-10).
Institutul National de Statistica si Directiile teritoriale de statistica sunt beneficiari ai acestor buletine statistice de deces (deja completate si codificate) care, ulterior, sunt prelucrate in scopul producerii statisticilor oficiale.  
Statisticile nationale de mortalitate privind persoanele decedate pe cauze de deces sunt publicate pe clase de boli, iar decesele prin sepsis nu reprezinta o clasa de boli distincta, ci sepsisul este o boala care se poate regasi in mai multe clase de boli. In acest sens, pentru a raspunde solicitarii de date formulate, au fost prelucrate datele disponibile prin selectarea deceselor cauzate de sepsis din toate clasele de boli.”
 

Etichete infecţiiSEPSISsepticemiespitaleINSmoarte

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live