Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ARENA NAŢIONALĂ (Continuare) Duminică, 26 Iunie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Alexandru Beleavski, Moscova

19 Decembrie 2013
Vizualizari: 2051
Comentează add

Preşedintele Rusiei Vladimir Putin a anunţat că îl va graţia pe fostul preşedinte al grupului petrolier Iukos, condamnat în 2003 la 13 ani de închisoare pentru fraudă fiscală.

Mihail Hodorkovski, "va fi graţiat de Vladimir Putin"

alexandru-beleavski-moscova

Mihail Hodorkovski. Foto: Arhivă Reuters.

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat că va aproba cererea de graţiere a lui Mihail Hodorkovski, aflat în închisoare de mai bine de 10 ani.

Până acum, Putin a condiţionat eliberarea sa de recunoaşterea vinovăţiei.

Fost magnat al petrolului şi cel mai bogat om din Rusia la începutul anilor 2000, Mihail Hodorkovski a susţinut permanent că este o victimă politică.

El a intrat în conflict cu liderul de la Kremlin după ce l-a acuzat că patronează un sistem corupt.

Putin a surprins prin acest anunţ făcut după o conferinţă de presă dominată de relaţiile Rusiei cu Ucraina.

Conferinţa lui Vladimir Putin, dominată de relaţiile Rusiei cu Ucraina

Comentând împrumutul de 15 miliarde de dolari şi reducerea cu o treime a preţului la gaz acordate Ucrainei, preşedintele Vladimir Putin a declarat că Rusia a luat această decizie ţinând cont de problemele economice reale cu care se confruntă aceasta, dar şi de relaţiile speciale dintre cele două ţări şi popoare.

"Şi dacă într-adevăr spunem că sunt un popor şi o ţară frăţeşte, atunci noi trebuie să ne purtăm ca o rudă apropiată şi să ajutăm poporul ucrainean în această situaţie dificilă", a precizat Vladimir Putin.  

A fost o decizie, a subliniat Putin, nu în folosul anumitor politicieni ucraineni, ci a poporului ucrainean, dar şi pragmatică în acelaşi timp, Ucraina fiind unul din principalii parteneri economici ai Rusiei.

Liderul de la Kremlin a ţinut să sublinieze că cele 15 miliarde de dolari nu sunt nişte bani cheltuiţi, ci o investiţie în titluri de valoare ucrainene, plasament care, conform solicitării Kievului, se va face la bursa irlandeză.

Referindu-se la reducerea preţului la gaze, de la peste 400 la 268 de dolari, liderul rus a confirmat că este o decizie temporară, Rusia sperând însă să convină cu Ucraina soluţii pe termen lung care să permită menţinerea acestui preţ şi totodată adâncirea cooperării.

Tot astăzi, la Kiev, într-un interviu acordat mediilor ucrainene, preşedintele Viktor Ianukovici a declarat că în condiţiile noului preţ, Ucraina va prefera să cumpere gaze din Rusia, şi nu gaze mai scumpe din alte ţări. Ianukovici a menţionat că în schimbul reducerii preţului la gaze, Ucraina va mări cantitatea de gaze cumpărate din Rusia, propunându-şi totodată să convingă Rusia să mărească tranzitul de gaze spre UE pe teritoriul ucrainean.

Pe de altă parte, liderul de la Kremlin a apreciat că deşi motivul actualei crize din Ucraina îl constituie nesemnarea acordului de asociere cu UE, cauza reală este lupta politică internă şi că Rusia va coopera în parametrii acceptaţi de poporul ucrainean, indiferent de cine va ieşi învingător în această luptă.


Etichete RusiaVladimir PutinIukosMihail HodorkovskigraţiereafaceripetrolUcrainaUE

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live