Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: CONTRACRONOMETRU Miercuri, 26 Februarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radu Dobrițoiu

2 Februarie 2018
Vizualizari: 2032
Comentează add

Ministerul Apărării vrea să iniţieze programul major de înzestrare cu submarine a Forţelor Navale Române: până în 2020 se doresc 3 submarine.

Mihai Fifor a anunţat că Armata României va avea trei submarine de luptă

radu-dobritoiu

Ministrul Apărării Naţionale, Mihai Fifor, a declarat astăzi, la Constanţa, în cadrul unei vizite la bordul fregatei 221 „Regele Ferdinand”, că intenţionează să iniţieze un nou program major de înzestrare a Armatei, pentru dotarea Forţelor Navale Române (FNR), pe termen mediu şi lung, cu submarine.

„Atunci când vorbim despre Forţele Navale, avem mult de recuperat şi dorim să prezentăm în CSAT şi în Parlamentul României, pentru a obţine aprobările necesare, un nou program major de înzestrare pe termen mediu şi lung, în afara celor opt deja aprobate, cu trei submarine. Ştiu că poate pare un proiect extrem de ambiţios, dar eu vă spun că este un proiect realizabil şi putem face lucrul acesta într-un şantier naval românesc, aşa cum putem construi şi orice alt tip de navă. Suntem în faza în care stabilim parametrii tehnici pentru acest tip de submarin”, a declarat ministrul Apărării, care a adăugat că programul de înzestrare cu submarine a FNR poate debuta în anul 2020.

“S-a speculat foarte mult despre faptul că aş fi afirmat că forţele navale se vor dota cu un submarin şi foarte multă lume s-a intebat ce Dumnezeule să faci cu un submarin. Eu cred că am fost greşit înţeles, este vorba de trei submarine cu care forţele naveale se vor dota”, a spus Mihai Fifor.

Ministrul Fifor a anunţat, de asemenea, că săptămâna viitoare va prezenta pentru aprobare în Guvern proiectul de hotărâre pentru derularea programului de dotare cu corvete multirol, pentru Marina Militară.

„Anul acesta suntem pregătiţi pe parte legislativă să demarăm programul privind cele patru corvete multifuncţionale. Miercuri, în şedinţa de Guvern împingem proiectul de Hotărâre de Guvern pentru cele patru corvete, pentru ca să putem demara programul de dialog competitiv, astfel încât acest contract să poată fi semnat până la sfârşitul anului. Vă reamintesc: condiţia esenţială pentru ca acest dialog competitiv să fie câştigat este ca aceste corvete să fie produse într-un şantier naval românesc. Este o condiţie peste care nu am vrut să trecem, pentru că din cei 2% alocaţi pentru Apărare, noi am dorit să întoarcem cât mai mult posibil în industria de apărare românească”, a declarat Mihai Fifor, la Constanţa.

Ministrul Apărării a subliniat că din programul de offset de la corvete se intenţionează modernizarea celor două fregate „Regele Ferdinand” şi „Regina Maria”.

Reiterând decizia afirmată public, deja, ca anul 2018 să fie dedicat lansării programelor mari pentru înzestrarea Forţelor Navale Române, Mihai Fifor a anunţat că până la sfârşitul acestui interval se doreşte să fie iniţiat programul pentru dotarea bateriilor de coastă cu rachete antinavă.

„Am discutat cu domnul general Ciucă şi cu domnul viceamiral Mârşu şi am înţeles că este esenţial ca anul acesta să încercăm să demarăm un alt program pentru Forţele Navale şi mă gândesc la bateriile de coastă. Am identificat resursele financiare şi vom putea demara şi acest program astfel ca până la finele anului să putem să intrăm în linie dreaptă şi cu programul de baterii de coastă. Ştiu că s-a speculat foarte mult pe marginea afirmaţiilor mele. Dorim ca Armata Română să joace un rol esenţial în regiune”, a completat Fifor.

În finalul declaraţiilor de presă, ministrul Apărării Naţionale a anunţat că şi-a asumat obligaţia de a sprijini extinderea Bazei Aeriene Mihail Kogălniceanu. „Am solicitat o prezenţă permanentă a militarilor americani în Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu, pe model polonez” - a subliniat Mihail Fifor.


Etichete Delfinul si Marsuinulsubmarine Romaniadotare submarineachizitii submarineFortele Navale Romane submarine

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live