Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Medicina nucleară, "o soluţie în tratarea cancerului"

Interviu în exclusivitate pentru Radio România Actualităţi cu directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, Yukiya Amano.

Articol de Carmen Gavrilă, 19 Mai 2010, 20:35

Realizator: În ce stadiul este, după părerea dvs, programul de cercetare nucleară al României?

Yukiya Amano, directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică: Ieri m-am întâlnit cu reprezentanţii Agenţiei Nucleare Române şi am fost foarte impresionat. Aici faceţi studii foarte avansate în domeniul tehnologiei nucleare.

Realizator: România promovează în prezent înfiinţarea unui centru de excelenţă pentru domeniul nuclear. Ce şanse avem ca acest lucru să se realizeze?

Yukiya Amano: Consider că aveţi un viitor promiţător în domeniu. Am primit aici o serie de explicaţii privind tehnologia extralight la care lucraţi, o tehnologie dintre cele mai avansate, care poate revoluţiona ştiinţa. Cred că ar avea o simbolistică specială dacă centrul de excelenţă ar fi aici, în România.

Realizator: În ce măsură va exporta România cunoştinţele în domeniul nuclear? Există un schimb?

Yukiya Amano: Da, am discutat despre asta. România este foarte avansată în anumite domenii care ţin de nuclear, dar schimburile ştiinţifice ar trebui să se facă în două sensuri: în unele domenii să oferiţi asistenţă, iar în altele să o primiţi. AIEA poate fi de ajutor ca un birou de intermediere pentru a creşte schimburile de cunoştinţe şi de cooperare în domeniul nuclear. Atunci când aţi trimis înapoi în Rusia uraniul pe calea aerului, aceasta a fost o premieră, iar alte ţări pot învăţa din experienţa României. Uraniul a fost trimis, dar dezafectarea continuă şi aici România are nevoie de asistenţă.

Realizator: Este ceva ce nu auzim în fiecare zi, şi anume: cancer depistat şi vindecat prin aşa-numita medicină nucleară. Cât de dezvoltată este cercetarea românească în domeniu?

Yukiya Amano: Există trei căi în tratarea cancerului: chirurgia, chimioterapia şi radioterapia. Aceasta din urmă este foarte eficientă pentru tratarea unui anumit tip de pacienţi. Medicina nucleară şi radioterapia au o mare eficienţă mai ales în diagnosticarea cancerului. În ce priveşte progresul României, consider că aveţi oameni excelent pregătiţi, cu studii în străinătate. Aveţi şi foarte mulţi pacienţi cu cancer pe care şi eu i-am văzut la Institutul de Oncologie. Cred însă că mai este nevoie de muncă şi efort pentru a actualiza echipamentele medicale.

Realizator: În prezent, România coordonează negocierile privind strategia agenţiei pentru perioada 2012-2017. Ce priorităţi se prefigurează?

Yukiya Amano: Ambasadorul României, Cornel Feruţă, este cel care coordonează discuţiile privind strategia pe termen mediu şi lung a agenţiei. Este al doilea an la rând când domnia sa este ales ca vicepreşedinte, care are însărcinărea de a pune pe hârtie planul AIEA. Cert este că avem cu toţii nevoie de energie nucleară şi aplicaţii nucleare şi, în acelaşi timp, trebuie să asigurăm securitatea şi să avem garanţii de siguranţă. Avem multe de făcut, iar eu mă bazez pe contribuţia României prin ambasadorul său.

Realizator: O primă schiţă a strategiei urmează să fie prezentată în luna iulie. Care ar putea fi punctele cele mai importante?

Yukiya Amano: Evident decizia aparţine statelor membre, dar, după părerea mea, AIEA a fost percepută de prea multe ori doar ca un fel de câine de pază al ONU în domeniul nuclear, ceea ce nu reflectă corect toate activităţile noastre. Asta pentru că, de exemplu, noi facem foarte multe eforturi pentru a oferi statelor membre şi dezvolta energia nucleară. Avem şi activităţi în domenii cu aplicaţii nucleare cu scopuri paşnice, precum sănătatea, asigurarea hranei şi administrarea apelor. Eu personal aş vrea să administrăm aceste domenii într-o manieră echilibrată.

Realizator: Echilibrul este cuvântul-cheie, de vreme ce energia nucleară este una controversată. Cum abordează agenţia aceste controverse?

Yukiya Amano: Nu depinde de agenţie dacă energia nucleară să fie ori nu folosită. Depinde de statele membre. Dar, dacă aceste state vor să obţină sau să dezvolte capacităţi de energie nucleară, agenţia le poate ajuta să folosească această energie în siguranţă, sustenabil şi cu profituri. Rolul nostru este unul de asistenţă, iar statele decid.

Realizator: Aţi primit vreo informare oficială de la Iran privind înţelegerea făcută cu Turcia şi Brazilia pentru stocarea de uraniu?


Yukiya Amano: Luni, miniştrii de externe iranian, turc şi brazilian au semnat o declaraţie şi au trimis-o la noi, la agenţie. Iranul urmează să trimită în decurs de o săptămână şi o scrisoare cu detalii despre înţelegere, aşa că acum aşteptăm.

Realizator: Iranul a vândut, a promovat în mass-media acest eveniment ca pe o dovadă de bună-credinţă. Este într-adevăr un moment de cotitură sau trebuie privit cu reţinere?

Yukiya Amano: De vreme ce încă nu am primit scrisoarea, nu mă pot pronunţa.

Realizator: Mişcarea făcută de Iran este oarecum pe ideea schimbului de uraniu pentru combustibil, dar nu aşa cum fusese propus, adică uraniul iranian să fie îmbogăţit în Rusia şi Franţa. Uraniul iranian este de slabă calitate, dar, dacă ar primi uraniu îmbogăţit şi de foarte bună calitate în Franţa, nu ajungem în acelaşi punct? Cu Teheranul în posesia unei substanţe cu posibilă dublă utilizare? Adică şi pentru arme nucleare?

Yukiya Amano: Iată care era ideea acestei propuneri: Iranul are uraniu slab îmbogăţit, la 3,5%. Acesta urma să fie trimis în Rusia pentru îmbogăţire până la 20%, apoi trimis în Franţa, unde ar fi produs din el combustibil pentru reactorul de cercetare din Teheran şi trimis înapoi în Iran. Cred că este o propunere bună şi toată lumea are de beneficiat.

Reporter: Dar ce garanţii există că Iranul va folosi aceste substanţe în scopuri paşnice? Chiar şi dvs şi agenţia aţi raportat de numeroase ori că Iranul nu este suficient de transparent în activităţile sale.

Yukiya Amano: Aplicarea garanţiilor şi aprovizionarea cu combustibil a reactorului de cercetare de la Teheran sunt diferite. Acum este în discuţie aprovizionarea cu combustibil pentru acest reactor, un combustibil care nu poate fi folosit pentru alte scopuri decât paşnice.

Reporter: Acum se discută de aplicarea de noi sancţiuni pentru Iran, din cauza programului său nuclear. Evident, aceste sancţiuni trebuie să se bazeze pe ceva, şi anume pe un raport al agenţiei, al dvs.

Yukiya Amano: Agenţia se ocupă de felul în care sunt aplicate şi respectate garanţiile de securitate în programul nuclear al tuturor ţărilor, inclusiv Iranul, dar nu sunt persoana potrivită pentru a răspunde la întrebarea dvs, pentru că nu sunt membru în Consiliul de Securitate ONU.

Reporter: Da, dar sunteţi direct legat de discuţii.

Yukiya Amano: Noi la agenţie nu discutăm sancţiunile, doar Consiliul de Securitate ONU. Mă tem că nu vă pot răspunde.

Reporter: În iunie, urmează să înaintaţi consiliului un nou raport privind Iranul.

Yukiya Amano: Da, am început să pregătim raportul, dar vom aştepta până în ultimul moment pentru a cuprinde toate evoluţiile. Este vorba despre un raport privind gradul în care Iranul, dar şi Siria respectă şi aplică garanţiile pentru programul nuclear. E prematur să vă dezvălui conţinutul.

Reporter: Şi Siria are probleme, pentru că, aşa cum au notat şi inspectorii ONU, s-au găsit urme de substanţe cu utilitate nucleară, fără ca Damascul să fi informat agenţia.

Yukiya Amano: În Siria, principala problemă este cu locaţia Dayr Al Zul, care a fost bombardat de Israel şi care a fost declarat locaţie nucleară. Noi am cerut acces acolo pentru verificări şi am putut merge acolo în 2008 şi am găsit nişte particule a căror origine încercăm acum să o depistăm. Problema e că de atunci nu am mai avut acces nici în Dayr Al Zul, nici în alte locaţii presupuse nucleare. Sper totuşi că Siria va colabora cu noi şi ne ve permite accesul. Am avut acces la o locaţie în Damasc, dar nu şi la Dayr Al Zul.

Reporter: Ar putea ajunge şi Siria în situaţia în care este Iranul azi, adică să primească sancţiuni dacă nu colaborează?

Yukiya Amano: Cred că deocamdată trebuie doar să cerem colaborare de la Siria şi să vedem progrese.

Reporter: Aveţi semnale că ar exista vreo colaborare între Iran şi Siria în domeniul nuclear?

Yukiya Amano: Nu am informaţii despre acest lucru.

Dan Suciu, BNR: Avem cea mai mică dobândă de politică monetară din zonă
Interviuri 06 Octombrie 2022, 09:39

Dan Suciu, BNR: Avem cea mai mică dobândă de politică monetară din zonă

"Apel matinal" - Invitat: Dan Suciu, purtător de cuvânt al Băncii Naţionale a României.

Dan Suciu, BNR: Avem cea mai mică dobândă de politică monetară din zonă
De ce pleacă tinerii din România
Interviuri 05 Octombrie 2022, 09:35

De ce pleacă tinerii din România

Apel matinal" - Invitat: Cătălin Zamfir, sociolog și director al Institutului de Cercetare a Calității Vieții al Academiei...

De ce pleacă tinerii din România
Ministrul Tánczos Barna despre Strategia forestieră națională
Interviuri 29 Septembrie 2022, 09:05

Ministrul Tánczos Barna despre Strategia forestieră națională

Apel matinal - Invitat: Tánczos Barna, ministrul mediului, apelor şi pădurilor.

Ministrul Tánczos Barna despre Strategia forestieră națională
Medicul Gindrovel Dumitra: Va fi un sezon gripal destul de intens
Interviuri 28 Septembrie 2022, 09:48

Medicul Gindrovel Dumitra: Va fi un sezon gripal destul de intens

Apel matinal - Invitat: medicul Gindrovel Dumitra, vicepreședintele Societății Naționale de Medicină a Familiei.

Medicul Gindrovel Dumitra: Va fi un sezon gripal destul de intens
Reformă teritorială și unificarea localităților
Interviuri 22 Septembrie 2022, 09:22

Reformă teritorială și unificarea localităților

„Apel matinal” - Invitat: Emil Drăghici, președintele Asociației Comunelor din România.

Reformă teritorială și unificarea localităților
"E necesară o majorare a pensiilor de cel puțin 10% începând cu 1 ianuarie"
Interviuri 20 Septembrie 2022, 09:00

"E necesară o majorare a pensiilor de cel puțin 10% începând cu 1 ianuarie"

"Apel matinal" - Invitat: Ministrul muncii și solidarității sociale, Marius Budăi.

"E necesară o majorare a pensiilor de cel puțin 10% începând cu 1 ianuarie"
Dîncu: România vrea să dezvolte cooperarea în domeniul apărării cu Israelul
Interviuri 17 Septembrie 2022, 09:03

Dîncu: România vrea să dezvolte cooperarea în domeniul apărării cu Israelul

Interviul integral cu ministrul apărării, Vasile Dîncu, aflat în vizită în Israel.

Dîncu: România vrea să dezvolte cooperarea în domeniul apărării cu Israelul
Ioan-Aurel Pop: Radio România este o școală a educației în domeniul limbii
Interviuri 31 August 2022, 10:36

Ioan-Aurel Pop: Radio România este o școală a educației în domeniul limbii

Apel matinal " - Invitat de Ziua Limbii Române, preşedintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop.

Ioan-Aurel Pop: Radio România este o școală a educației în domeniul limbii