Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Bună dimineaţa, România! Luni, 19 Aprilie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Mihaela Enache

25 Februarie 2011
Vizualizari: 2398
Comentează add

Reprezentanţi ai medicilor de familie vor negocia cu membri din conducerea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate cu privire la posibile modificări în noul contract cadru.

Medicii de familie solicită modificarea noului contract cadru

mihaela-enache

Medicii de familie nemulţumiţi de noul sistem. Foto: Reuters.

Reprezentanţii organizaţiilor profesionale ale medicilor de familie şi conducerea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate vor avea noi discuţii vineri, pe tema noului contract cadru.

În ultimele două săptămâni, medicii din toată ţara şi-au exprimat nemulţumirea faţă de documentul pe baza căruia se decontează serviciile medicale prestate şi au anunţat că refuză să-l semneze, fapt ce ar genera, în opinia autorităţilor, o situaţie extrem de dificilă în ceea ce priveşte asistenţa medicală primară.

În principal, medicii ar dori să dispară plafoanele care ar putea limita prescrierea de medicamente gratuite şi compensate şi să nu fie obligaţi să presteze asistenţă în centrele de permanenţă, deşi ministrul sănătăţii insista că este vorba despre muncă plătită şi nu despre muncă forţată.

Multe dintre recentele prevederi ale autorităţilor legate de activitatea medicală au stârnit nemulţumiri.

Cheltuielile suplimentare nemulţumesc medicii

Medicii sunt nemulţumiţi de birocraţia şi cheltuielile suplimentare pentru funcţionarea cardurilor de sănătate, care "ar duce la falimentul cabinetelor", precum şi de reglementarea foarte strictă a activităţii sau interdicţia de a încheia şi alte contracte cu diverse instituţii, în afară de cel cadru cu CNAS.

Toate aceste normative, pe care medicii le consideră încălcări grave ale drepturilor pacientului sau ale drepturilor lor profesionale, ar urma să fie contestate în instanţă, după cum au decis forurile naţionale ale medicilor de familie, în urmă cu două săptămâni.

De atunci, organizaţiile judeţene au anunţat că noul contract nu va fi semnat şi tot mai mulţi medici cer eliberarea unor acte necesare pentru a profesa în străinătate.

Emigrarea şi mediul privat sunt variantele pe care medicii le iau în calcul, dacă întâlnirea de vineri nu va avea rezultatele pe care le doresc.

Reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi-ar putea prezenta vineri argumentele, după ce în ultima perioadă conducerea CNAS nu a făcut declaraţii legate de acest subiet, în ciuda numeroaselor semnale venite de la medici.

Perioada premergătoare expirării contractelor şi semnării celor noi a fost de fiecare dată în ultimii ani, marcată de dispute legate de anumite prevederi.

De fiecare dată însă, s-a ajuns la un compromis de ambele părţi.


Etichete Casa Naţională de Asigurări de Sănătatemedici de familiecontract cadru

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live