Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: PRIETENII DE LA RADIO Marţi, 04 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Nicoleta Turcu

14 Decembrie 2013
Vizualizari: 3254
Comentează add

Medicii de familie nu mai eliberează pensionarilor cu venituri sub 700 de lei reţete pentru medicamentele compensate cu 90%, până nu aduc adeverinţă de venit.

Medicamente compensate cu 90%, "doar pe bază de adeverinţă"

nicoleta-turcu

Foto: Arhivă Reuters.

După ce s-au făcut mai multe controale s-a descoperit că sunt pensionari care au şi alte venituri şi depăşesc plafonul de 700 de lei, iar medicii sunt cei cărora li s-a cerut sa returneze banii pentru medicamentele compensate cu 90%.

În această situaţie, medicii spun că vor elibera reţete doar pentru medicamentele compensate cu 50%.

Mariana Pârcălabu, din consiliul director al Socieţăţii Naţionale de Medicină a Familiei, consideră că banii ar trebui restituţi de pensionarii care au abuzat de lege şi nu de medici. 

"Medicii nu au de unde să cunoască veniturile pacientului. Ei trebuie să aibă doar o declaraţie pe proprie răspundere a acstor venituri. Dacă sistemul informatic unic intergat ar funcţiona la valenţele la care ar trebui să funcţioneze, aceste informaţi iar veni către medic. Noi nu suntem organ fiscal, nu putem evalua şî nu este treaba noastră să ştim ce venituri are pacientul care vine la noi pentru problemele lui de sănătate", a spus Mariana Pârcălabu.

Propunere pentru deblocarea situaţiei

Pentru a debloca situaţia, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Cristian Buşoiu, spune că o soluţie ar fi modificarea legii prin care li se ia în calcul ventiurile pensionarilor pe anul fiscal anterior.

El a precizat că a fost deja înaintat ministerului de resort o propunere în acest sens. 

"Dacă medicul de familie, atunci cand a eliberat reţeta, are declaraţie pe proprie răspundere şi talonul de pensie aşa cum o cere legea şi normele, atunci nu este nicio problemă, poate sta liniştit. Dar, în cele mai multe cazuri nu există aceste declaraţii pe propria răspundere şi atunci nu avem altă soluţie şi pe aceasta am contestat-o şi nu am avut câştig de cauză, decât să respectăm decizia Curţii de Conturi", a explicat Cristian Buşoiu.

Până la eliberarea unei modalităţi clare de stabilire a veniturilor pensionarilor, medicii de familie au decis să acorde de la 1 ianuarie doar medicamente compensate cu 50%, prevedere care se aplică tuturor pensionarilor.


Etichete medicamentereţete compensateadeverinţăvenitpensionarimedici

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live