Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: SERVICIUL DE NOAPTE Vineri, 28 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Emisiuni

Autor

Alla Stâncaru Lunca

18 Mai 2020
Vizualizari: 869
Comentează add

Grigore Bărgăoanu a vorbit, la emisiunea "Românii de pretutindeni", despre ultimul concert susținut de Dinu Lipatti, în condi'ii de sănătate precară.

Mărturii despre Dinu Lipatti, povestite de biograful său Mărturii despre Dinu Lipatti, povestite de biograful său - Conține audio

alla-stancaru-lunca

Grigore Bărgăoanu, la pianul din apartamentul său din Paris, alături de Alla Stâncaru Luncă (Radio România Actualități)

Domnului Grigore Bărgăoanu nu-i place să vorbească prea mult despre el, dar ar prefera sa vorbeasca săptămâni intregi despre Dinu Lipatti - pianistul, compozitorul, omul.

Și asta pentru că este unul dintre biografii marelui pianist, stabilit de peste 50 de ani la Paris.

Până să plece din Romania a fost Lector la Universitatea de Muzică din București, secretar al juriului de pian al Concursului Internațional „George Enescu”, este  autor de articole de pedagogie muzicală și despre Dinu Lipatti, membru al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România.

Locuiește în  Franța din  1981, este profesor de pian și solfegiu la Școala Legiunii de Onoare din Saint-Germain-en-Laye și biograf al lui Dinu Lipatti.

Pentru monografia consacrată marelui pianist pe care a scris-o în colaborare cu profesorul Dragoș Tănăsescu, volum publicat în limba română la București, în limba franceză la Lausanne și în limba engleză la Londra, a primit Premiul Uniunii Compozitorilor din România, în 1991.

Pentru activitatea pedagogică desfășurată în Franța a fost decorat, în 2002, cu Ordinul Palmelor Academice în grad de Cavaler.
Ordinul Palmelor Academice (Ordre des Palmes Académiques), este un ordin de stat acordat de președintele Franței.

Este membru al Societății Oamenilor de Litere din Paris și continuă cercetările asupra vieții și operei lui Dinu Lipatti, despre care susține emisiuni și conferințe în țară, în Franța și în Elveția.

A fost printre laureații Galei 100 pentru Centenar - Paris. 

Desi plecat de peste 50 de ani din România,  este legat sentimental de locul din care a plecat si de oamenii țării.

Asa cum spuneam,  este printre biografii lui Dinu Lipatti și păstrează acasă mai multe manusccrie si obiecte de ale artistului .

Alla Stancaru Luncă l-a provocat la o discuție în modestul sau apartament din  Paris dar...bineînțeles, domnul profesor Grigore Bargoanu a preferat sa vorbeasca mai întai despre... Dinu Lipatti.

Audio: Interviul difuzat în emisiunea Românii de pretutindeni, ediția din 9 mai 2020, cu profesorul Grigore Bărgăoanu.  Realizator: Luminița Voinea. Reporter: Alla Stâncaru Luncă


Etichete Dinu LipattibiografieGrigore BărgăoanudiasporaParisromânicomunități

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live