Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Mari concerte: Roy Orbison, Mariah Carey și Mireille Mathieu

Roy Orbison - The Last Concert 2013, Mariah Carey – MTV Unplugged 1992, Mireille Mathieu – En Direct De L'Olympia 1967.

Mari concerte: Roy Orbison, Mariah Carey și Mireille Mathieu
Mariah Carey. Foto: facebook.com

Articol de Johann Pohrib, 19 Octombrie 2015, 14:22

Roy Orbison

Roy Orbison s-a nascut pe 23 aprilie 1936 in Vernon, nordul Texasului. Traind intr-o familie care iubea muzica, la varsta de 13 ani isi infiinteaza prima trupa, "The Wink Westerners". Cand nu canta cu colegii de trupa, compunea cantece sau canta la chitara. Dupa terminarea colegiului, Roy Orbison intra la Universitatea de stat din Washington, unde studiaza istoria si engleza. In aceeasi perioada trupa sa devine si mai cunoscuta, schimbandu-si numele in "The Teen Kings" iar Roy Orbison a renuntat la facultate, visand la o cariera de muzician.

Primul succes comercial al lui Roy Orbison a venit in iunie 1956 cand The Everly Brothers au inregistrat compozitia sa, "Claudette" pe acelasi material cu "All I Have To Do Is Dream". Din acest moment Roy Orbison incepe sa scrie versuri, fiind angajat pe post de compozitor.

Roy Orbison a avut o mare influenta asupra artistilor din anii 60, The Beatles si The Rolling Stones. In 1963 a plecat cu Beatles-ii intr-un turneu european, el cantand in deschiderea trupei. Aceasta experienta l-a facut sa ramana foarte bun prieten cu John Lennon si George Harrison, cu cel din urma colaborand si in Traveling Wilburys. A fost atat de bun prieten cu membnrii trupei Beatles incat el i-a sfatuit pe acestia sa concerteze in Statele Unite. Acestia i-au propus sa ii managerieze, dar din cauza programului prea incarcat a fost nevoit sa renunte la idee. Roy Orbison a fost una dintre exceptiile care a rezistat invaziei britanice…. "Oh, Pretty Woman", a indepartat de pe locul intai o melodie a Beatles-ilor, in primele 10 zile de la lansare vanzandu-se intr-un numar impresionant pentru acele vremuri. “Oh, Pretty woman” este de altfel si tema filmului “Pretty woman”, care a fost realizat in 1990 si avut un rol vital in succesul carierei actritei Julia Roberts.

In 1964 Roy Orbison a plecat in turneu cu The Beach Boys, iar in anul urmator cu The Rolling Stones… de un succes neasteptat s-a bucurat in Anglia, unde a avut 3 piese clasate pe locul intai si unde a fost votat de cateva ori ca cel mai bun artist al momentului.

In 2010 Roy Orbison a fost omagiat post mortem, fiindu-i acordată o stea pe bulevardul Hollywood Walk of Fame.

Il ascultam in aceasta noapte la mari concerte de pe scenele lumii la RRA Roy Orbison - The Last Concert 2013.

Mariah Carey

In luna iunie 1990, in lumea muzicala isi facea loc un nou nume – Mariah Carey, o tanara cu o voce exceptionala, al carei ambitus se intinde pe 8 octave, iar americanii fredonau “Vision of Love”, primul single al cantaretei, extras de pe albumul ei de debut.

Mariah Carey era backing vocals pentru Brenda Starr, o apreciata cantareata portoricana. In noiembrie 1988, Brenda a dus-o pe Mariah la o petrecere unde din intamplare se afla unul dintre magnatii industriei muzicale, Tommy Mottola, de la Sony Music, caruia a reusit sa-i dea o caseta demo. Plecand de la petrecere, Tommy Mottola a ascultat caseta in masina si i-a spus soferului sa-l duca inapoi pentru a o cunoaste pe tanara interpreta, mai ales ca in acea perioada prioritatea lui era sa gaseasca o concurenta pentru Whitney Houston, care avea contract cu rivala casa de discuri Arista. „Aveam 5 $ in buzunar si dintr-o data m-am trezit cu un milion, avansul pentru contract”, povesteste Mariah.

Albumul de debut al fetei cu voce de 8 octave s-a numit simplu „Mariah Carey”. Solista si-a scris cele 11 piese si s-a implicat considerabil in productia lor. Primul ei single a fost "Vision of Love", in care vorbeste despre implinirea visului de a deveni cantareata, dar si despre incercarile prin care Mariah Carey a trecut cand era copil, inclusiv divortul parintilor ei, desele mutari din casa in casa din cauza atitudinii vecinilor fata de aceasta familie mixta, neobisnuita.

Single-ul “Vision of Love” a transformat-o instantaneu pe Mariah Carey intr-un star, „vocea generatiei MTV”, cum avea sa fie numita mai tarziu. Chiar daca aura ei a mai palit in ultima vreme sic el mai nou album lansat „Me I Am Mariah, The Elusive Chanteuse“ nu s-a bucurat de un succes deosebit Mariah Carey ramane solista care a castigat patru trofee Grammy si a fost nominalizata de 34 de ori la aceste premi si care ne-a incantat cu atatea piese minunate.

Cateva dintre ele le veti asculta in minutele urmatoare cand in seria mari concerte de pe scenele lumii RRA va prezinta Mariah Carey – MTV Unplugged 1992.

Mireille Mathieu

Mireille Mathieu este o binecunoscuta cantareata franceza care a cunoscut un mare succes atat in Franta cat si in intreaga lume cantand si inregistrand piese in cel putin noua limbi. S-a nascut in Avignon, Vaucluse, Franta, intr-o familie saraca care avea nu mai putin de 14 copiii, ea fiind cea mai mare. Apare in public pentru intaia oara la varsta de 4 ani, cantand in biserica. Inca de tanara incepe sa lucreze intr-o fabrica si strange bani pentru a-si plati lectiile de canto.A fost descoperita de Johnny Stark, managerul lui Johnny Hallyday si manageriata de Paul Mauriat si Andre Pascal, muzician, care avea sa-i compuna "Mon crédo", "Viens dans ma rue", "La première étoile" si multe alte piese. Dupa o aparitie la televiziune in 1965 si un mare debut la sala Olympia din Paris, a fost supranumita a doua Edith Piaf, datorita vocii sale puternice si melodioase. Melodii precum Mon Credo sau C’est ton nome, au avut un succes urias in Franta si Europa precum si in S.U.A.,Canada si Mexic. Primul sau album, En direct de L’Olympia, apare in 1966 si cunoaste un mare succes. Dupa concertul din capitala Regatului Unit, la London Palladium, inregisreaza varianta franceza a piesei "The Last Waltz" a lui Engelbert Humperdinck sub titlul La derniere valse, care o va face cunoscuta si in Marea Britanie cu toate ca piesa originala era nr 1 in topuri chiar cu cateva luni inainte. Scotand hit dupa hit, este solicitata si va face un turneu in Statele Unite si Canada, alaturi de Maurice Chevalier, unde are ocazia sa intalneasca cativa dintre idolii sai precum Elvis Prestley, Dean Martin sau Frank Sinatra, cu ultimii doi avand chiar ocazia sa cante in Las Vegas, primind aplauze la scena deschisa. Cu ocazia acestui turneu este invitata in emisiunea Ed Sullivan Show dar si in Danny Kaye Show. Fiind foarte solicitata, calatoreste mult si apare in spectacole de la Carnegie Hall din New York la Sport Palace in Montreal, de la , Universal Amphitheatre din Los Angeles la Palatul de Gheata din Saint Petersburg.

A vandut peste 150 de milioane de copii ale albumelor sale in 40 de ani de cariera si a inregistrat peste 1200 de cantece. A fost prima cantareata din istorie din occident care a concertat in China. De-a lungul anilor a cantat alaturi de cantareti si formatii celebre precum: Red Army Choir, Charles Aznavour, Barry Manilow, Paul Anka, Plácido Domingo, Julio Iglesias, Tom Jones sau Peter Alexander. Cantece precum "Acropolis adieu," "Ne me quitte pas," sau "Santa Maria de la mer," sunt considerate clasice.

La mari concerte de pe scenele lumii la RRA ascultam in aceasta noapte: Mireille Mathieu – En Direct De L'Olympia 1967.

Beyonce și Bob Marley
Mari Concerte pe scenele lumii 24 August 2016, 11:42

Beyonce și Bob Marley

Beyonce – Live In Atlantic City 2013 și Uprisig Live, o colectie de 23 de cantece, un adevarat portret al lui Bob Marley.

Beyonce și Bob Marley
Zucchero și Creedence Clearwater Revival
Mari Concerte pe scenele lumii 27 Iulie 2016, 15:17

Zucchero și Creedence Clearwater Revival

Il ascultam in aceasta nopate la mari concerte de pe scenele lumii, la RRA, in 2 ore de maiestrie muzicala - Zucchero - Live...

Zucchero și Creedence Clearwater Revival
Kelly Family și Eros Ramazzotti
Mari Concerte pe scenele lumii 28 Iunie 2016, 14:13

Kelly Family și Eros Ramazzotti

Îi puteți asculta pe 28 iunie pe Kelly Family și Eros Ramazzotti cu Live, live, live 1998 și Eros Live World Tour 2009.

Kelly Family și Eros Ramazzotti
Barbra Streisand și Peter Gabriel
Mari Concerte pe scenele lumii 03 Mai 2016, 15:48

Barbra Streisand și Peter Gabriel

Ediția din 4 mai.

Barbra Streisand și Peter Gabriel
Christopher Anton Rea și Alanis Morissette la "Mari Concerte"
Mari Concerte pe scenele lumii 25 Aprilie 2016, 15:33

Christopher Anton Rea și Alanis Morissette la "Mari Concerte"

Îi puteți asculta pe Christopher Anton Rea și Alanis Morissette pe 28 aprilie.

Christopher Anton Rea și Alanis Morissette la "Mari Concerte"
Cher și Eric Clapton
Mari Concerte pe scenele lumii 01 Martie 2016, 19:38

Cher și Eric Clapton

La maric concerte la RRA ascultam Cher – Las Vegas Nights 2013 și Eric Clapton - forever man.

Cher și Eric Clapton
Live, live live - The Kelly Family
Mari Concerte pe scenele lumii 15 Februarie 2016, 20:18

Live, live live - The Kelly Family

Kelly Family astazi la mari concerte de pe scenele lumii la RRA: Live, live, live 1998!

Live, live live - The Kelly Family
Mari concerte: Zucchero
Mari Concerte pe scenele lumii 09 Noiembrie 2015, 15:12

Mari concerte: Zucchero

La RRA, 2 ore de maiestrie muzicala - Zucchero - Live In Italy 2008,

Mari concerte: Zucchero